Ion Ţurcan, Liuba Pruteanu şi Silvia Gârbu au fost propuşi spre promovare la Curtea de Apel Chişinău în luna aprilie a acestui an. Candidaturile au fost însă respinse de şeful statului, fiind invocate mai multe motive de incompatibilitate. Magistraţii nu s-au lăsat şi au depus la CSM cereri repetate de numire în funcţie, cărora membrii Consiliului le-au dat curs după ce Inspecţia judiciară a concluzionat că nu s-au constatat restricţii pentru înaintarea repetată a judecătorilor.

Ion Ţurcan a fost acuzat anterior de SIS că a primit în dar o armă de vânătoare şi o vacanţă la Poiana Braşov de la Ion Vânaga, un controversat om de afaceri care ar avea relaţii cu lumea interlopă şi parte într-un dosar pe care l-a examinat Ion Ţurcan. Potrivit SIS, Ion Ţurcan ar fi primit aceste daruri drept recompensă pentru o ordonanţă din aprilie 2012, care ar fi fost emisă în circumstanţe suspecte.

Din cauza acestor acuzaţii, preşedintele Nicolae Timofti a refuzat, în 2015, să-l reconfirme pe Ion Ţurcan la funcţia de şef al judecătoriei. Despre acest fapt Centrul de Investigaţii Jurnalistice a relatat într-o anchetă. Atunci, şeful statului invoca drept motiv sesizarea Serviciului de Informaţii şi Securitate în care este vizată integritatea candidatului, iar detaliile expuse „trezesc suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunţate de către acesta”.

Potrivit Ziarului de Gardă, numele lui Ion Ţur­can figu­ra în 2011-2012 în cel puţin patru pro­ce­duri dis­ci­pli­nare inten­tate de mem­brii CSM. Doar într-un caz, însă, Colegiul Disciplinar a decis să-l pedep­sească pe magis­trat cu mus­trare, găsindu-l vino­vat de încăl­ca­rea obli­ga­ţiei de impa­rţi­a­li­tate, când a accep­tat să exa­mi­neze o cerere care nu era de com­pe­tenţa sa. La scurt timp mem­brii CSM au admis însă con­tes­ta­ţia lui Ţur­can şi au casat hotă­rârea Colegiului, moti­vând că Vasile Creţu, unul din­tre mem­brii de atunci ai CSM, ar fi inten­tat pro­ce­dura de ates­tare îna­inte de ter­men.

Anticoruptie.md a mai scris despre Ion Ţurcan atunci când CSM a propus şefului statului demiterea lui Victor Orîndaş, magistrat la Judecătoria Comercială de Circumscripţie, pe motiv că ar fi aplicat greşit legislaţia, în urma unui demers al Serviciului de Informaţii şi Securitate. Magistratul a adresat CSM o scrisoare în care susţinea că a fost presat şi influenţat de Ion Ţurcan să ia decizii favorabile acestuia, printre care şi lichidarea organizaţiei Falun Dafa.

Liuba Pruteanu, vicepreşedintă a Judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei din anul 2010, a fost suspectată de Centrul Naţional Anticorupţie că şi-a extins proprietatea deţinută la periferia Chişinăului, o vilă de lux cu două nivele, cu un teren de 12,5 ari pe care l-a înconjurat cu un imens gard din piatră. Cazul a fost relatat într-o anchetă a publicaţiei Adevărul Moldova şi Centrului de Investigaţii Jurnalistice. Jurnaliştii scriau că imobilul a fost declarat în 2008, având o valoare de 1,81 milioane de lei. Magistratei nu i-a fost de ajuns lotul de 450 de metri pătraţi, primit încă în 1998 de la Primăria Chişinău, pe care şi-a înălţat imobilul de 178,7 metri pătraţi. Judecătoarea a mai acaparat şi un teren din vecinătate, cu o suprafaţă de 12,5 ari, fapt care ar fi fost ilegal. 

Faptele comise de familia Pruteanu au fost investigate de administraţia Capitalei, de Centrul Naţional Anticorupţie, Procuratura Anticorupţie şi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Judecătoarea nu a fost însă sancţionată. Necorespunderea veniturilor cu proprietăţile a fost invocată şi de preşedintele ţării atunci când a respins candidatura Liubei Pruteanu. În faţa membrilor CSM, judecătoarea nu a dat însă prea multe explicaţii: “Există hotărârea Comisiei Naţionale de Integritate, s-a verificat, s-a expus. S-a expus şi Inpecţia judiciară...”. Totodată, Liuba Pruteanu se numără printre magistraţii care au prejudiciat statul cu milioane de lei în urma condamnărilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
 

Silvia Gîrbu a activat la Judecătoria sectorului Buiucani din anul 2003. În cazul ei, preşedintele ţării a invocat câteva cauze examinate anterior de judecătoare. Portalul bizlaw.md a scris anterior despre faptul că două hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat Silvia Gârbu au fost obiect de examinare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În consecinţă, Republica Moldova a fost obligată să achite reclamanţilor prejudicii morale şi materiale de 62.323 de euro. Magistrata a mai fost anterior în vizorul Inspecţiei judiciare, numărându-se printre judecătorii care au suspendat unele decizii luate de proprietarii Victoriabank şi, în pofida voinţei acţionarilor, au menţinut-o în funcţie pe managerul băncii, Natalia Politov-Cangaş. Mai mulţi membri ai Consiliului de Administraţie s-au plâns pe acţiunile magistraţilor, calificându-le drept ilegale.

Inspecţia Judiciară a constatat că magistraţii au încălcat normele imperative ale legislaţiei, dar şi Codul de etică al judecătorului. Colegiul disciplinar a decis, în schimb, să înceteze cauza pornită pe numele lui Gîrbu.