CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au adunat la CSJ în semn de solidaritate cu magistrata care a obligat CEC să iniţieze referendumul solicitat de Platforma DA, decizie care a costat-o funcţia.

Motivele din care a fost amânată şedinţa nu sunt tocmai clare. CSJ ar fi motivat pauza prin necesitatea de a examina temeinicia excepţiei de neconstituţionalitate, deşi într-o hotărâre a Curţii Constituţionale se spune foarte clar că asupra excepţiei de neconstituţionalitate se poate expune doar Curtea Constituţională.  

Amintim că pe 4 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. Domnica Manole a calificat decizia CSM drept o răfuială politică pentru decizia de anul trecut privind obligarea CEC de a iniţia referendumul solicitat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, acuzaţii respinse de CSM.

Cazul Domnicăi Manole a fost calificat de mai mulţi experţi şi lideri de opinie drept o răfuială cu magistrata şi un semnal pentru toţi judecătorii că dacă vor fi critici la adresa sistemului şi se vor opune guvernării vor fi excluşi din sistemul judecătoresc.

Şi Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău, de la care Jurnal TV a solicitat un comentariu, a declarat că decizia CSM în cazul Manole nu pare să fie în conformitate cu Legea privind statutul judecătorilor şi pare să încalce standardele europene. Totodată, instituţia remarcă faptul că dosarele penale deschise pe numele judecătoarei Manole şi ale altor judecători pentru hotărârile luate de ei pot avea consecinţe grave asupra independenţei sistemului judiciar.