În cadrul şedinţei care a avut loc la Curtea de Apel Chişinău, în dosarul în care Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare, reprezentaţii mai multor companii de asigurări şi-au susţinut cererile de apel, dar şi demersurile prin care au solicitat ridicarea sechestrului de pe conturile bancare, aplicat acum un an de instanţa de fond la solicitarea procurorului de caz.

Unul dintre avocaţii lui Platon afirmă că, în cazul în care sechestrul va fi ridicat, statul va avea de pierdut zeci de milioane de lei. Mai mult, apărătorul a declarat că nici reprezentanţii Băncii de Economii nu au acţionat în judecată firmele care, potrivit raportului Kroll, aparţin lui Ilan Shor şi au beneficiat de creditele neperformante.

„Acest individ care reprezintă Banca de Economii care se află în prag de faliment a declarat în instanţa de judecată că banca nu a acţionat companiile care au beneficiat de creditele neperformante, adică firmele care îi aparţin lui Ilan Shor. Deci, până acum banca nu s-a adresat în judecată pentru a încasa aceşti bani. Termenul de prescripţie pe acest subiect este de trei ani de zile, vedem că au rămas încă două luni, iar Banca încă nu a acţionat în judecată companiile care au profitat de aceste credite”, a explicat avocatul Eduard Rudenco.

Apărătorul a venit cu acuzaţii şi la adresa procurorului de caz, care în instanţa de apel şi-a schimbat opinia şi a susţinut demersurile companiilor de asigurări.

„Aceşti bani figurează pe un capăt de învinuire ca art. 243, adică spălare de bani de Veaceslav Platon. Ideea este că procurorul a solicitat singur ca sechestrul de pe această sumă de bani să fie ridicat. Dacă tu ca procuror, ca acuzator de stat, constaţi că aceşti bani au o provenienţă criminală, invoci învinuirea că aceşti bani au fost spălaţi de Veaceslav Platon, cum poţi să ceri ridicarea sechestrului de pe această sumă de bani?”, se întreabă avocatul.

După şedinţă, procurorul anticorupţie Andrei Baeşu a fugit de ochii presei, iar reprezentantul Băncii de Economii a refuzat anterior să comenteze acest subiect.

Precizăm că, la sfârşitul lunii iunie, primarul de Orhei, Ilan Shor, a fost condamnat de Judecătoria Chişinău la şapte ani şi jumătate de închisoare. Totuşi el se află în libertate până la pronunţarea deciziei Curţii de Apel.