Cererea de chemare în judecată a fost înregistrată la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana.

„Acţiunea judiciară respectivă trebuia depusă din cauza unei norme lipsite de claritate a articolului 25, alineatul 4, din Legea cu privire la statutul judecătorului. Articolul în cauză stabileşte că în cazul anulării hotărârii de eliberare din funcţie a judecătorului, acesta va fi repus în toate drepturile avute anterior, însă nicio altă normă nu desluşeşte care hotărâre se va lua în considerare: a Consiliului Superior al Magistraturii şi decretul preşedintelui Republicii Moldova. Odată ce am contestat la Curtea Supremă de Justiţie hotărârea CSM de eliberare din funcţia de judecător a doamnei Manole, în caz de anulare a acesteia, ar rămâne în vigoare decretul şi aşa o situaţie ar putea provoca noi interpretări”, a precizat Viorica Grecu, avocata Domnicăi Manole.

Totodată, Domnica Manole a expediat preşedintelui şi o cerere prealabilă, care îi dă posibilitatea să anuleze decretul până la ajungerea în instanţă. 

Potrivit legii, reprezentanţii Judecătoriei au la dispoziţie cinci zile pentru a spune dacă acceptă cererea depusă de către fosta magistrată, iar preşedintele Igor Dodon - 30 de zile pentru a se pronunţa.

Jurnal TV l-a contactat pentru o reacţie pe consilierul în domeniul juridic al şefului statului, Maxim Lebedinschi, care a declarat că deocamdată instituţia nu are ce comenta şi că e dreptul Domnicăi Manole de a se adresa cu asemenea demersuri.

Amintim că decizia de demitere a judecătoarei, emisă de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost contestată la Curtea Supremă de Justiţie. La începutul acestei săptămâni, completul de judecată a decis, la solicitarea Domnicăi Manole, să sesizeze Curtea Constituţională pentru a se pronunţa asupra legalităţii articolelor care îi oferă Serviciului de Informaţii şi Securitate competenţa de a verifica magistraţii. După ce Curtea Constituţională se va pronunţa, cauza va reveni pe masa CSJ.

La începutul lunii iulie, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. Şi şeful statului a semnat un decret în acest sens. Pe marginea acestui caz, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat pentru Jurnal TV, în urma unei solicitări, că decizia CSM nu pare să fie în conformitate cu Legea privind statutul judecătorilor şi pare să încalce standardele europene. Şi Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chişinău a declarat pentru postul nostru de televiziune că este îngrijorată de orice acţiuni împotriva judecătorilor care ar putea părea ca motivate politic sau cazuri de justiţie selectivă. Totodată, mai multe ONG-uri au luat atitudine.