În cerere Filat a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale.

Acesta a reclamat încălcarea art. 3 din Protocolul nr.1 raportat la art. 13 al Convenţiei. Deşi a fost ales membru al Parlamentului pe baza unor alegeri democratice, ridicarea imunităţii şi revocarea mandatului de deputat s-a dispus cu încălcarea flagrantă a dreptului intern, spun avocaţii săi.

Fostul deputat a cerut constatarea încălcării art. 6 din Covenţie care prevede dreptul la un proces echitabil. În cerere, Vlad Filat a invocat încălcarea principiului publicităţii şedinţelor de judecată.

„Am fost victima unui proces desfăşurat în condiţii obscure, de clandestinitate, fiindu-mi interzis dreptul de a comunica cu mass-media [...]. Nu a fost prezentat niciun element din care să rezulte că judecata mea în condiţii de publicitate ar afecta interesul justiţiei”, se menţionează în cerere.

De asemenea, potrivit avocaţilor, dreptul la un proces echitabil a fost încălcat şi prin faptul că marea majoritate a cererilor de audiere a unor martori şi de efectuare a unei expertize de specialitate au fost respinse fără vreo motivare concretă. Nu a fost respectat principiul egalităţii de arme cu acuzarea, etc. În acelaşi timp, Vladimir Filat se plânge Curţii Europene pe faptul că magistraţii care l-au judecat nu au prezentat garanţii de imparţialitate.

La fel, ar fi fost încălcat art. 8 din Convenţie – Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie – prin faptul că au fost divulgate intenţionat în presă anumite acte din dosar. Totodată, în tot cursul procesului penal, Filat a apărut încătuşat şi înconjurat excesiv de mascaţi. „Acest lucru a indus opiniei publice ideea vinovăţiei lui Vladimir Filat. Astfel, i-a fost afectată nu doar viaţa privată, ci şi imaginea publică”, spun avocaţii.

Fostul premier mai invocă şi încălcarea art. 18 din Convenţie raportat la încălcarea tuturor celorlalte drepturi prevăzute de art. 3, art. 5, art. 6, art. 8, art. 13 şi art. 3 din Protocolul nr. 1. În principal, se punctează ţinerea în arest preventiv pe toată durata procesului, fără probarea vreunui risc real al faptului că urmărirea şi judecarea se pot desfăşura doar în condiţii de detenţie. Scopul menţinerii arestului preventiv până la finalul procesului a fost înlăturarea lui Filat din spaţiul public şi politic, se menţionează în plângerea la CtEDO.

Reprezentantul lui Vladimir Filat la Curtea Europeană, avocatul Igor Popa este convins că CtEDO va obliga instanţa naţională să revizuiască dosarul lui Vlad Filat şi să îl restabilească în drepturi.

„Ceea ce s-a întâmplat în acest dosar de rezonanţă este o eroare judiciară. Cu siguranţă, acest caz va completa şirul dosarelor pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeană. Este regretabil faptul că Vlad Filat nu a avut parte de un proces transparent, iar instanţele de judecată din Republica Moldova au admis ilegalităţi pe bandă rulantă. Domnul Filat a fost nedreptăţit, iar cei care au comis ilegalităţi în instrumentarea acestui dosar vor purta răspundere pentru faptele lor”, susţine Igor Popa.

Menţionăm că, în 2015, Filat a mai depus o plângere la CtEDO „Filat c/Moldovei”, care vizează încălcarea condiţiilor de detenţie din Penitenciarul 13, reţinerea şi arestarea ilegală.