În spaţiul virtual din Republica Moldova circulă informaţia că fostul lider de la Tiraspol ar fi intrat în România în noaptea din 28 spre 29 iulie într-un Mercedes cu numere moldoveneşti prin vama Albiţa. Se pare că Şevciuk s-a aflat în tranzit în România în drum spre Muntele Athos, unde trebuia să se întâlnească cu soţia lui, Nina Shtanski. Deşi colcăie Chişinăul de oamenii SIE, se pare că la Bucureşti nu a transmis nimeni informaţia că prietenul lui Plahotniuc, rusul Şevciuk, care a devenit şi cetăţean moldovean între timp, este liber să circule în lumea largă.

Fără imunitate

Fostul preşedinte al autoproclamatei Republici Transnistrene, Evghenii Şevciuk, rămas fără imunitate, se ascunde acum în Chişinău, deoarece justiţia din stânga Nistrului a început să investigheze afacerea Energokapital, companie ce a intermediat vânzarea către Moldova de curent produs la Cuciurgani. Banii încasaţi erau spălaţi prin off-shore-uri din întreaga lume, după cum a relatat presa de peste Prut.

Luna trecută, presa de peste Prut a anunţat că fostul lider al Transnistriei, Evghenii Şevciuk, a rămas fără imunitate după ce pe numele lui a fost deschis un dosar penal. Procurorul Anatolii Gureţchi, care a prezentat solicitarea privind retragerea imunităţii, a menţionat că Evghenii Şevciuk s-ar face vinovat de prejudicierea în proporţii deosebit de mari a bugetului Transnistriei. Totodată, procurorul a spus că Şevciuk ar fi creat un fond de stabilitate pe care ajungeau banii pentru consumul de gaze naturale, în total 8 milioane de dolari SUA. La scurt timp, fostul lider al Transnistriei a venit cu o reacţie. Acesta a calificat totul drept „provocări care demonstrează că puterea este folosită pentru şantaj, ameninţări şi presiuni”. Fostul lider de la Tiraspol din perioada 2012 - 2016, Evghenii Şevciuk, riscă până la 12 ani de închisoare.

Cinci dosare penale

În cadrul unui interviu pentru presa din stânga Nistrului, procurorul Gureţkii a menţionat că Şevciuk este vizat în cinci dosare penale. Prima învinuire adusă ex-preşedintelui nerecunoscut al Transnistriei este legată de faptul că acesta ar fi fondat o organizaţie necomercială sub denumirea de „Fondul stabilizator al Transnistriei”, contrar atribuţiilor sale „constituţionale”. Pe contul organizaţiei ar fi ajuns circa 8 milioane de dolari, bani care trebuiau să ajungă în bugetul „de stat” al regiunii. Aceştia ar fi provenit dintr-un alt cont unde erau adunaţi banii celor care achitau plăţile pentru gazul consumat. Un alt capăt de acuzare este legat de contrabandă. Procurorii susţin că Şevciuk ar fi înfiinţat o grupare criminală organizată, care s-ar fi ocupat de contrabandă. Fiind vorba de exportul ilegal de alcool şi ţigări peste frontiera malului stâng al Nistrului.

Astfel, s-a evitat achitarea de impozite, iar regiunea a fost prejudiciată de milioane de dolari. Al treilea dosar penal a fost deschis pentru că Şevciuk ar fi graţiat doi cetăţeni, la doar trei luni după ce aceştia, ispăşindu-şi pedeapsa pentru alte infracţiuni, ar fi depus mărturii false într-un dosar în care era cointeresat şi Evghenii Şevciuk. Ei ar fi avut o înţelegere cu fostul „preşedinte”. În dosarul cu numărul patru, Şevciuk este suspectat că, prin intermediul unei scheme infracţionale, ar fi beneficiat de sume importante de bani de la întreprinderea de stat Biohim, care se ocupă de producerea alcoolului etilic. Prin schema respectivă, întreprinderea se eschiva de la plata de impozite. Investigaţiile ar arăta că, de când întreprinderea a devenit de stat, în bugetul regiunii nu au ajuns circa 700.000 de dolari, sumă care ar fi venit în buzunarele lui Şevciuk.

Ultimul dosar penal a fost deschis pentru îngheţarea parţială a unor adaosuri salariale şi de pensii mai multor categorii de bugetari, sub pretextul că nu există bani suficienţi. Ancheta însă ar fi demonstrat că bani erau, aceştia fiind direcţionaţi spre conturile din cadrul schemei infracţionale. De partea cealaltă, Evghenii Şevciuk pledează nevinovat şi afirmă că întreaga acţiune este o provocare. Actualmente, acesta se află pe malul drept al Republicii Moldova. El susţine că a traversat Nistrul cu un taxi, eschivându-se de la jeep-uri negre ce îl urmăreau. Potrivit lui, proprietarul holdingului Sheriff, Victor Guşan, i-ar fi comandat asasinarea.

Şevciuk a cerut alipirea Transnistriei la Rusia

Evghenii Şevciuk este cunoscut în România pentru faptul că toamna trecută a cerut ca Transnistria să adere la Federaţia Rusă, fapt ce a inflamat spaţiul public din România, ducând până la o declaraţie publică a preşedintelui Klaus Iohannis. Fostul lider transnistrean profita de ultima zi în care mai putea face campanie şi cerea Sovietului Suprem de la Tiraspol o aliniere a legislaţiei transnistrene la cea a Federaţiei Ruse. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat atunci că ţara noastră sprijină negocierile în formatul 5+2 în privinţa Transnistriei, iar rezolvarea conflictului din republica separatistă "rămâne o prioritate majoră pentru România". "Sprijinim negocierile în formatul «5+2» (Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia şi OSCE, SUA şi UE observatori - n.red.) ca unic cadru care garantează transparenţă şi legitimitatea unei soluţii durabile bazate pe respectarea deplină a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, conform principiilor agreate la nivel internaţional, inclusiv în cadrul OSCE".

Cotidianul.ro