În concurs s-au înscris actualul interimar Vitalie Sibov, adjunct al procurorului-şef al mun. Chişinău, Ştefan Şaptefraţi, adjunct al Procuraturii Anticorupţie şi Marcel Cimbir, şef al oficului Botanica din cadrul Procuraturii Chişinău. Informaţia a fost confirmată pentru Anticoruptie.md de Mircea Roşioru, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor. În continuare, cei trei urmează a fi evaluaţi de Colegiul pentru selecţia şi cariera procurorilor.

Vitalie Sibov (în partea stângă din poză), care a asigurat interimatul funcţiei în ultimele luni, a fost numit, în 2010, şef-adjunct al Secţiei conducere a urmăririi penale al MAI şi Serviciul Vamal a Procuraturii Generale, structură condusă pe atunci de actualul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari.

Potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2015, Sibov deţine proprietăţi de peste zece milioane de lei. Este vorba despre case de locuit şi spaţii comerciale. În 2016, procurorul care declară venituri de doar 120 de mii de lei a obţinut, prin donaţie, un teren de 4 ari, în valoare de 445 de mii de lei, şi o casă de locuit de 197 m.p., evaluată la preţul de 2,2 milioane de lei. De asemenea, numele lui Sibov a apărut în presă în contextul mai multor dosare controversate, inclusiv în dosarul fostului deputat Alexandr Petkov. 

Proprietăţile şi veniturile lui Vitalie Sibov au fost verificate de Inspecţia procurorilor, care s-a autosesizat în urma unui articol publicat de portalul Anticoruptie.md. „În cadrul controlului nu au fost obţinute date care ar pune la îndoială integritatea profesională a procurorului. Astfel, nu au fost depistate abateri de la legislaţia ce vizează regimul de declarare a veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor publici, la fel cum nu s-au stabilit nici date ce ar indica la ilegalitatea obţinerii proprietăţilor”, se arăta într-un răspuns primit de la Procuratura Generală.

Ştefan Şaptefraţi (în partea dreaptă din poză) a devenit adjunct al Procuraturii Anticorupţie la mijlocul anului trecut, activând până atunci la Procuratura de Transport, lichidată în contextul reformei. Procurorul declara în anul 2015 că deţine în proprietate cinci terenuri, dintre care două - pentru construcţii, o casă de locuit de 162,8 metri pătraţi, două garaje, o clădire de producere şi alte cinci construcţii. Pe lângă salariul de bază, el a mai obţinut alte peste 30 de milioane de lei din înstrăinarea câtorva terenuri, imobile şi a părţii sociale a soţiei dintr-o firmă, precum şi restituirea a două împrumuturi din partea SRL Vera Trofim. De cealaltă parte, în 2015, familia Şaptefraţi avea şi datorii de peste 11 milioane de lei la credite contractate între 2010-2012.

Marcel Cimbir, şeful oficului Botanica din cadrul Procuraturii Chişinău, ocupă funcţia de procuror al sectorului Botanica al Capitalei din 2012. În declaraţia de venit pentru anul 2015 el nu trece nicio locuinţă, ci doar două garajuri primite prin donaţie şi autoturisme de marcă Toyota, conduse prin comodat. Pe lângă veniturile salariale, el a mai câştigat 120.000 de lei din vânzarea automobilului de marcă Skoda. Procurorul a mai trecut pe hârtie şi două credite: unul în sumă de 46.810  de euro, contractat în anul 2011, şi altul de 44.460 de euro, contractat în anul 2014.

Concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Capitalei a fost anunţat pe 29 iunie 2017, iar termenul de depunere a cererilor a expirat miercuri, 5 iulie. Potrivit regulamentului, în cursă s-au putut înscrie doar procurorii trecuţi în Registrul candidaţilor pentru suplinirea funcţiilor vacante, acolo unde trebuie să fie înscrişi potenţialii candidaţi la funcţiile anunţate la concurs. 

CSP caută un nou procuror-şef al municipiului Chişinău încă din luna aprilie, însă, potrivit unei hotărâri a CSP, la acest moment, în Registrul candidaţilor pentru suplinirea funcţiilor vacante nu era înscris niciun candidat eligibil. Candidaţii pentru această funcţie trebuie să aibă vechime de muncă în procuratură de peste cinci ani, să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimul an şi să fi obţinut calificativul „bine”, „foarte bine” sau „excelent” în cadrul evaluării performanţelor.