Membrii Colegiului au examinat, în urma sesizărilor, 11 cauze şi au constatat încălcări în 4 din ele. Astfel, au fost aplicate sancţiuni în formă de amenzi, în mărime de 12 mii de lei fiecare.

Unui executor judecătoresc i-a fost aplicată sancţiune de suspendare a activităţii pe termen de 6 luni, iar altul a primit avertisment, cu obligaţia de a se instrui opt ore academice din cont propriu.

„Executorii judecătoreşti au fost penalizaţi pentru încălcarea gravă a obligaţiilor profesionale stabilite de lege, tergiversarea, neglijenţa în efectuarea lucrărilor în procedura de executare, nerespectarea termenului de îndeplinire a acţiunilor procedurale sau refuzul nemotivat de a efectua acte de executare”, precizează Ministerul Justiţiei.

Colegiul disciplinar este constituit pe lângă Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti. Acesta este format din 7 membri, din care 2 sunt desemnaţi de Ministerul Justiţiei, 3 de UNEJ, un reprezentant al mediului academic din domeniul dreptului şi un reprezentant al societăţii civile.