În răspunsul Delegaţiei UE se mai spune că decizia CSM în cazul Manole nu pare să fie în conformitate cu Legea privind statutul judecătorilor şi pare să încalce standardele europene, se arată în răspuns. Totodată, instituţia remarcă faptul că dosarele penale deschise pe numele judecătoarei Manole şi ale altor judecători pentru hotărârile luate de ei pot avea consecinţe grave asupra independenţei sistemului judiciar.

(...) În ceea ce priveşte decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a o demite pe judecătoarea Manole, înţelegem că această hotărâre a fost bazată numai pe avizul oferit de Serviciul de Informaţii şi Securitate şi că, în acest sens, judecătoarei Manole i-a fost refuzat accesul la justiţie. Această decizie nu pare să fie în concordanţă cu Legea privind statutul judecătorilor în ceea ce priveşte motivele posibile ale concedierii unui judecător. În schimb, pare să încalce standardele europene conform cărora un judecător nu poate fi eliberat din funcţie decât dacă există o procedură disciplinară care ar trebui definită cu suficientă claritate. Mai mult. Judecătorul trebuie să aibă toate garanţiile unui proces echitabil, precum şi dreptul de a contesta decizia motivată şi sancţiunea proporţională. Circumstanţele şi modalitatea acestei decizii, la fel ca dosarele penale deschise pe numele judecătoarei Manole, dar şi împotriva altor judecători pentru hotărârile luate în cadrul exercitării funcţiei pot avea consecinţe grave asupra independenţei sistemului judiciar”, se spune în comentariul Delegaţia UE, oferit la solicitarea Jurnal TV.

Totodată, misiunea diplomatică declară că „Uniunea Europeană acordă o importanţă deosebită respectării principiilor democratice, statului de drept, bunei guvernări, drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, care sunt incluse în Acordul de Asociere cu Republica Moldova”.

Ne aşteptăm ca autorităţile din Moldova să consolideze independenţa şi responsabilitatea sistemului judiciar, luând măsuri suplimentare pentru a restabili încrederea publică, pentru a preveni justiţia selectivă şi pentru a lupta împotriva corupţiei. De asemenea, amintim o recomandare CM/Rec(2010)12 adoptată de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei privind independenţa, eficienţa şi responsabilităţile din justiţie, conform cărora judecătorii nu ar trebui să poarte responsabilitate personal în cazurile în care deciziile lor sunt anulate sau modificate de către o instanţă superioară şi nu trebuie să ducă la răspundere civilă sau disciplinară, cu excepţia cazurilor de rea intenţie şi de neglijenţă gravă”, conchide Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău.

Amintim că săptămâna trecută Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. Domnica Manole a declarat că este vorba despre o răfuială politică pentru decizia de anul trecut privind obligarea CEC de a iniţia referendumul solicitat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, acuzaţii respinse de CSM. Hotărârea Consiliului a fost contestată la Curtea Supremă de Justiţie, iar prima şedinţă va avea loc pe 4 august. Raportor pe caz este controversatul judecător Ion Druţă, recuzat anterior de către Domnica Manole pe alte dosare. CSJ a refuzat deocamdată să suspende executarea hotărârii CSM pe durata procesului, însă urmează să examineze o cerere depusă suplimentar în acest sens de către Domnica Manole.

În acelaşi timp, 22 de ONG-uri au semnat o declaraţie prin care şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia CSM şi i-au solicitat şefului statului să nu semneze un decret în acest sens. Pe marginea acestui caz, şi Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chişinău a declarat pentru Jurnal TV, în urma unei solicitări, că monitorizează situaţia şi că este, în general, îngrijorată de orice acţiuni împotriva judecătorilor ce ar putea părea ca motivate politic sau cazuri de justiţie selectivă.