Întrevedem cu această ocazie că, prin soluţia sa, CSM a transmis un semnal clar şi direct tuturor judecătorilor din ţara noastră că acela care îşi va permite să pronunţe hotărâri judecătoreşti favorabile postului Jurnal TV, chiar dacă acestea sunt legale, şi să comunice public acest fapt, riscă să ajungă ca şi magistratul Manole – eliberat din funcţie”, se spune în declaraţia semnată de directorul Jurnal Trust Media şi adresată partenerilor de dezvoltare ai RM.

Astfel, Jurnal Trust Media califică acest caz drept „un atentat fără precedent asupra drepturilor noastre la un proces echitabil şi de acces la o instanţă imparţială şi independentă”.

Iar comportamentul CSM în raport cu judecătoarea Domnica Manole constituie un act direct de răfuială cu magistraţii incomozi puterii şi care încearcă, din răsputeri, să se opună dezmăţului de subjugare totală a justiţiei unui clan de tip mafiot”, se mai spune în declaraţie.

În această situaţie, Jurnal Trust Media semnalează partenerii de dezvoltare, îndemnându-i să monitorizeze situaţia şi să ia atitudine pentru a stopa atacurile asupra presei libere şi asupra magistraţilor oneşti din ţară.

Stimaţi parteneri de dezvoltare,

Postul de televiziune Jurnal TV trage un semnal de alarmă în contextul celor mai recente evenimente care au avut loc în sistemul judecătoresc al ţării noastre. Avem în vedere acţiunile care s-au desfăşurat în cadrul instituţiei de autoadministrare judecătorească – Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Este vorba despre hotărârea CSM din 04 iulie 2017, emisă în urma verificării judecătoarei Domnica Manole, care a fost declarată incompatibilă cu funcţia pe care o deţine, iar preşedintelui Republicii Moldova i s-a propus demiterea ei în temeiul art. 25 alin (1) lit. i) a Legii nr. 947-XIII cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit afirmaţiilor Domnicăi Manole, precum şi reieşind din declaraţiile preşedintelui CSM, Victor Micu, şi ale unor membri ai CSM, care au votat pentru demiterea judecătoarei, la baza acestei soluţii a fost pus şi faptul că doamna Manole a avut o opinie separată în cadrul unei cauze cu implicarea postului nostru, ce s-a bazat pe aplicarea corectă a legii şi în spiritul accesului la justiţie al Jurnal TV, dar care a fost în detrimentul intereselor oponentului de caz – Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova. Totodată, Domnica Manole a declarat după pronunţarea acelei hotărâri că are o opinie separată şi că o va motiva în modul corespunzător.

Întrevedem cu această ocazie că, prin soluţia sa, CSM a transmis un semnal clar şi direct tuturor judecătorilor din ţara noastră că acela care îşi va permite să pronunţe hotărâri judecătoreşti favorabile postului Jurnal TV, chiar dacă acestea sunt legale, şi să comunice public acest fapt, riscă să ajungă ca şi magistratul Manole – eliberat din funcţie.

Considerăm că această situaţie reprezintă un atentat fără precedent asupra drepturilor noastre la un proces echitabil şi de acces la o instanţă imparţială şi independentă, iar comportamentul CSM în raport cu judecătoarea Domnica Manole constituie un act direct de răfuială cu magistraţii incomozi puterii şi care încearcă din răsputeri să se opună dezmăţului de subjugare totală a justiţiei unui clan de tip mafiot.

Cerem implicare în monitorizarea situaţiei descrise cu adoptarea rezoluţiilor corespunzătoare de sistare a atacurilor asupra presei libere, precum şi punerea presiunii pe autorităţile naţionale pentru a înceta comiterea ilegalităţilor flagrante asupra magistraţilor oneşti şi asupra noastră.

 
Cu respect, Val Butnaru,
Director Jurnal Trust Media