Acum candidatura lui urmează să fie înaintată Parlamentului. Dacă va fi acceptat de Legislativ, Victor Micu va fi cel de-al patrulea membru-judecător al CSM.

Numirea lui Micu judecător şi la CSJ ar putea avea în spate un scenariu de rocadă între şefii CSJ şi CSM, afirmă Andrei Năstase.

„Pentru că şi mandatul lui Micu şi cel al lui Poalelungi expiră curând, avem în faţă o rocadă a pionilor sau manevra de a reveni pentru al doilea mandat. Decizia o va lua, bineînţeles, coordonatorul, care acum oscilează între conservarea stării de azi şi cea Micu - preşedinte CSJ, Poalelungi - preşedinte CSM. În ambele situaţii e nevoie că micul pion să ajungă mare judecător la Curtea Supremă de Justiţie, cu cotă importantă de trimitere a micului la CSM. Şi va ajunge”, a declarat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.
 
Victor Micu a exercitat anterior funcţia de preşedinte al fostei Judecătorii a sectorului Râşcani al capitalei. În cazul în care Micu va pleca înainte să îi expire mandatul, în Consiliul Superior al Magistraturii ar putea accede membrul supleant, controversatul judecător CSJ Ion Druţă, implicat în mai multe dosare de prejudiciere a bugetului de stat.

Menţionăm că şi fostul preşedinte al CSM Nichifor Corochii, pe durata mandatului său în Consiliu, a depus dosarul pentru a fi evaluat în vederea avansării. Corochii şi-a încheiat însă mandatul în CSM, iar apoi a acces în funcţia de judecător al Curţii de Apel Chişinău. Anul trecut, Nichifor Corochii a demisionat.