Totul a început în 2014, atunci când ministrul Muncii de la acea vreme, Valentina Buliga, a venit la Glodeni la o întâlnire cu localnicii. Mihail Dogotar, fost inginer cu un stagiu de muncă de 45 de ani, era nemulţumit de pensia pe care o are şi a cerut explicaţii de la funcţionară. Buliga i-ar fi răspuns arogant, iar bărbatul, indignat, ar fi lovit-o. Imediat, el s-a ales cu un dosar penal, dar nu numai. Într-una dintre zile, a fost luat pe sus de poliţişti şi internat într-un spital de psihiatrie. 

Juriştii Asociaţiei Promo-Lex, care au preluat cazul, spun că pensionarul a fost investigat medical la psihiatrie contrar voinţei sale. Tocmai din această cauză s-au adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului, iar instituţia a admis cauza. Potrivit juriştilor, Înalta Curte de la Strasbourg s-ar putea pronunţa în acest caz în doi ani.

Menţionăm că nu este pentru prima dată când CEDO condamnă Republica Moldova în procese similare. Astfel, în 2011, un bărbat din raionul Râşcani, Iurie Gorobeţ, a obţinut câştig de cauză şi 20 de mii de euro despăgubire după ce a fost ţinut cu forţa, peste 40 de zile, în Spitalul de Psihiatrie din Bălţi. Iar în noiembrie 2007, CEDO a pronunţat hotărârea „David contra Moldovei”. Disidentul Gheorghe David a fost trimis la tratament psihiatric forţat în perioada sovietică, mai exact în anul 1987, de către fostul şef al statului Nicolae Timofti, pe atunci judecător. În acest caz, CEDO a stabilit un prejudiciu de patru mii de euro, doar că victima murise deja.