În 2016, preşedintele Curţii de Apel Chişinău a avut un salariu de 317.292 de lei, sau 26.400 de lei pe lună, cu 54.000 de lei mai mare decât în 2015. La această sumă se mai adaugă pensia de 114.000 de lei a magistratului. Soţia lui Ion Pleşca, care activează în calitate de avocat, a avut venituri de 287.494 de lei. În ultimul an, soţii nu au făcut nicio achiziţie importantă.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice, în colaborare cu ziarul Adevărul Moldova, a publicat anterior o anchetă despre aceste împrumuturi contractate de Ion Pleşca. Oficial, beneficiarul era combinatul de carne Nivali-Prod SRL (până la finele anului 2010 se numea Sembis-Max SRL), la care feciorul magistratului, Igor, deţine acţiuni. Feciorul a fost împuternicit de către părinţi să-i reprezinte la contractarea creditelor.

Pentru toate împrumuturile contractate de la Moldindconbank, Pleşca a lăsat drept gaj apartamentul de 87,5 metri. Valoarea de ipotecă a apartamentului gajat constituia 1,178 milioane de lei. Curios este că nicăieri nu figurează care este rata dobânzii la aceste credite. În momentul contractării creditului, Ion Pleşca era deputat şi candida din nou pe listele Alianţei Moldova Noastră.

Solicitat de portalul Anticoruptie.md, Ion Pleşca a răspuns, prin intermediul purtătoarei de cuvânt a Curţii de Apel Chişinău, Octeabrina Popa, că în 2014 Comisia Naţională de Integritate a efectuat un control în privinţa acestor credite şi a constatat că debitorul real al acestor împrumuturi este compania Nivali-Prod SRL şi nu el. De aceea, în declaraţia de avere pentru anul trecut, magistratul a decis să nu mai indice aceste împrumuturi.

Întrebată de ce Pleşca a indicat totuşi aceste credite în declaraţia de avere pentru 2015, purtătoarea de cuvânt a răspuns că judecătorul ar fi făcut-o din neştiinţă.