Anul trecut, în luna martie, membrii fostei CNI au depistat abateri în declaraţia de venituri şi proprietate pentru anul 2014 a lui Igor Demciucin. Procurorul a declarat că a cumpărat în anul 2013 un lot de pământ extravilan cu suprafaţa de peste 8 ari în oraşul Durleşti, municipiul Chişinău, cu suma de doar 1003 lei.

În anul 2014, procurorul a devenit proprietarul a unui autoturism de model Toyota Camry, fabricat în anul 2007, achiziţionat cu 15 mii de lei. Pe piaţa secundară preţul unui astfel de autoturism ajunge până la şapte mii de euro.

CNI a constatat însă că procurorul nu a declarat câteva conturi bancare, de aceea a sesizat Procuratura Generală, motivând că Igor Demciucin a indicat în declaraţia de avere date inexacte.

Daune morale de 300 de mii de lei

Procurorul însă a acţionat în judecată CNI, cerând anularea actului de constatare, argumentând că documentul ar fi ilegal şi neîntemeiat, deoarece, în urma controlului, membrii Comisiei nu au stabilit divergenţe.

Pe lângă anularea actului, Igor Demciucin a cerut repararea prejudiciului moral, solicitând de la CNI suma de 300 de mii de lei, motivând că după adoptarea actului de constatare, cazul său a fost mediatizat şi i-ar fi fost denigrat imaginea sa de procuror. „Ca urmare a publicării articolelor date în sursele mass-media, ca rezultat al emiterii ilegale a Actului de constatare de către Comisia Naţională de Integritate, în cadrul reprezentării învinuirii de stat în instanţele de judecată, părţile în proces în şedinţele de judecată au invocat faptul că pun la dubii integritatea acuzatorului de stat Demciucin Igor, astfel i-au cauzat un prejudiciu moral enorm, fiind denigrată ireversibil imaginea reclamantului ca procuror - persoană cu funcţie de demnitate publică, fapt care consideră că se va răsfrânge şi asupra carierei sale pe viitor, iar prejudiciul cauzat este ireparabil”, este menţionat în decizia Curţii Supreme de Justiţie.

În luna septembrie a anului trecut, Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău a admis parţial cererea procurorului, anulând actul CNI şi respingând suma invocată de procuror. Instanţa de fond a stabilit un prejudiciu moral de cinci mii de lei. Procurorul nu a fost mulţumit de suma stabilită şi a contestat decizia la Curtea de Apel Chişinău. În luna februarie curent, CA a respins apelul şi a menţinut hotărârea primei instanţe. Magistraţii de la CA Chişinău au decis că “mărimea prejudiciului moral solicitat de către Igor Demciucin în cuantum de 300 000 de lei este excesivă şi exagerată, ţinând cont de miza procesului, de posibilităţile bugetului de stat, rezultate din starea de dezvoltare economico-socială a societăţii”.

ANI a pierdut procesul cu procurorul Igor Demciucin

Autoritatea Naţională de Integritate, reprezentată de jurista Svetlana Cotorobai, a depus  recurs la CSJ, prin care a cerut magistraţilor de la instanţa superioară să caseze ambele decizii, atât cea din instanţa de fond, cât şi cea de la apel.

În luna mai curent, CSJ însă a respins recursul, declarându-l inadmisibil. Jurista de la ANI a declarat pentru Moldova Curată că prin această hotărâre, actul ANI împotriva procurorului a fost anulat, instituţia plătindu-i lui Igor Demciucin despăgubiri morale de 5 mii de lei.