Potrivit procurorilor, în 2016, Veaceslav Platon, „fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, a organizat sustragerea mijloacele financiare deţinute pe conturile companiilor prenotate. Inculpatul a implicat în comiterea faptei infracţionale pe încă două persoane în calitate de autori, care nemijlocit urmau să realizeze planul criminal elaborat în vederea obţinerii bunurilor ce nu li se cuvin”.

Aceştia ar fi elaborat un plan infracţional de sustragere a mijloacelor financiare care se aflau pe conturile unei companii din România (peste 205 milioane lei), dispunând iniţierea procedurii de separare de S.A. „Moldasig”. „Aceasta urma să se petreacă prin schimbarea fictivă a acţionariatului, întru înlocuirea membrilor conducerii executive cu persoane loiale pentru a putea sustrage mijloacele financiare disponibile în conturile societăţii, prin semnarea actelor de transfer a lichidităţilor în adresa altor entităţi controlate tot de Platon”, se arată într-un comunicat al PG.

Precizăm că Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru  escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul BEM. Omul de afaceri a fost reţinut la Kiev pe 25 iulie şi extrădat în Republica Moldova pe 29 august, fiind transportat pe aeroportul din Chişinău cu o cursă charter de lux. Acuzatorii de stat spun că el ar fi dobândit ilicit 800 de milioane de lei luând credite de la Banca de Economii.

Veaceslav Platon a respins învinuirile, iar într-o înregistrare audio făcută la una dintre şedinţele de judecată la care a participat a declarat că oligarhul Vladimir Plahotniuc ar sta în spatele „jafului miliardului” din sistemul bancar şi că l-ar fi folosit pe Ilan Shor în acest caz. Totodată, el a povestit că Plahotniuc ar fi scos ilegal 80 de milioane de dolari din Victoriabank. Platon a declarat atunci că a dezvăluit toată schema procurorilor, însă aceştia nu au luat măsuri.