Judecătorul Oleg Melniciuc indică în declaraţia de avere depusă pentru anul 2016 că mama sa, o pensionară din satul Mândâc, raionul Drochia, i-ar fi donat 300 de mii de lei. Deşi femeia are o locuinţă simplă la ţară, magistratul susţine că ea obţine un venit impunător din darea în arendă a unor spaţii comerciale pe care le-ar deţine în capitală şi pe care le-ar fi cumpărat cu mult timp în urmă. De când declararea averii a devenit obligatorie, nu a fost niciun an în care magistratul să nu primească ajutor din partea mamei sale. Dimpotrivă, sumele au crescut în progresie geometrică. 

De la 10 mii de lei în 2012, la 50 de mii în 2013, apoi la 100 de mii în 2014 şi la 150 de mii în 2015. Suma de 300 de mii de lei, primită anul trecut, este de 1,5 ori mai mare decât banii pe care i-a câştigat magistratul din munca sa. El indică un venit total de aproximativ 200 de mii de lei din activitatea de judecător şi lector universitar. Lunar - cam 17 mii de lei.

Se pare că Melniciuc a folosit banii primiţi ca donaţie de la mama sa pentru a-i face un cadou soţiei sale. La cei 300 de mii de lei, magistratul a adăugat 150 de mii, pe care afirmă că i-a obţinut din vânzarea unui teren, şi a cumpărat un SUV de toată frumuseţea - un Mercedes model ML 250 fabricat în 2015.

Maşina pare să fie înscrisă pe numele soţiei, iar informaţia considerată a avea caracter personal este ascunsă. Judecătorul a refuzat să facă precizări pe marginea datelor din declaraţia de avere, chiar dacă în momentul în care reporterul Jurnal TV a bătut la uşa biroul său, Melniciuc nu avea şedinţă de judecată şi se afla într-o anexă a cabinetului, împreună cu o angajată a instanţei.

În proprietatea lui Oleg Melniciuc rămâne automobilul Audi A6, pe care l-a cumpărat în 2008 cu 17 mii de euro. Bunurile mobile şi imobile declarate de magistrat pentru 2016 au o valoare totală de peste 4 milioane de lei. În pofida averii impunătoare, magistratul pare să fi dus anul trecut o viaţă destul de modestă. Cel puţin asta reiese din datele pe care le indică el oficial. Venitul familiei, care pe lângă salariul judecătorului a inclus şi o alocaţie de 30 de mii de lei pe care a primit-o soţia sa, s-a ridicat la o sumă totală de 230 de mii de lei.

Din aceşti bani, însă, a fost plătită o rată de 5 mii de euro pentru un apartament cumpărat în ipotecă. Rezultă că cei doi soţi şi copiii lor au trăit cu aproximativ 10 mii de lei pe lună, bani care le-ar fi ajuns şi pentru hrană, şi pentru întreţinerea casei impunătoare de 160 de metri pătraţi, în care locuiesc, dar şi pentru întreţinerea a două maşini. 

Judecătorul Oleg Melniciuc este unul dintre cei mai cunoscuţi magistraţi din ţara noastră datorită implicării sale în mai multe scandaluri, pornind de la examinarea unor dosare în timpul protestelor violente din aprilie 2009 şi încheind cu procurarea de spaţii pentru rudele sale într-un bloc de apartamente construite pentru judecători la preţ redus. Pe când era preşedinte al Judecătoriei Râşcani şi-a angajat mai multe rude în instanţă.

Înaintată pentru promovări, candidatura lui Oleg Melniciuc a fost respinsă de doi dintre preşedinţii Republicii Moldova. În privinţa sa există o notă informativă din partea Serviciului de Informaţii şi Securitate în care se vorbeşte despre discrepanţe vădite între venitul oficial obţinut şi cheltuielile înregistrate şi despre bănuiala că veniturile ar fi fost obţinute ilegal. SIS califică drept factor de importanţă deosebită faptul că mama judecătorului nu figurează la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat ca persoană care obţine venituri impozabile.