În timp ce apărarea solicită achitarea clientului lor, procurorii cer 23 de ani de închisoare pentru Platon.

Veaceslav Platon, cercetat în dosarul fraudelor de la Banca de Economii şi acuzat de escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, a lipsit de la ultimele şedinţe după ce judecătorii au decis eliminarea lui de la proces.

Amintim că Platon a respins învinuirile care i se aduc, iar la şedinţele de judecată la care a participat a declarat că banii ar fi fost furaţi de Vladimir Plahotniuc, care nu a reacţionat la acuzaţii. Apărarea a cerut ca oligarhul Plahotniuc să fie adus ca martor în faţa instanţei, solicitare care a fost respinsă de judecători, deşi, în cadrul şedinţelor de judecată, Platon a făcut mai multe dezvăluiri despre Plahotniuc.

Într-o înregistrare audio făcută la una dintre şedinţele de judecată, Platon povesteşte că Plahotniuc a scos ilegal 80 de milioane de dolari din Victoriabank şi că el a dezvăluit toată schema procurorilor, fără ca aceştia să ia vreo măsură.

„Aceşti bani, pe care Plahotniuc îi obţinea printr-un credit ilegal, reveneau în aceeaşi zi în Moldova. Aceşti bani au plecat oficial la Plahotniuc, în compania sa OTIV Prime. Plahotniuc este fondator cu 100% al OTIV Prime, el nu a ascuns asta, a confirmat şi prin declaraţii de venit. A primit 80 milioane de dolari. El este beneficiarul acestor bani. Eu am făcut aceste declaraţii, am rugat să fie audiat Iaralov, care a gestionat această tranzacţie, să fie audiat Candu, audiaţi Politova şi Cornel Ghimpu – toţi care au participat la această tranzacţie. Procuratura a refuzat să verifice această informaţie. Adică, procuratura nu vrea să vadă unde în mod practic au plecat aceşti bani, cine este beneficiarul acestor bani. Procuratura nu face acest lucru pentru că atunci va trebui să recunoască că nu Platon este implicat în scoaterea acestor bani”, a declarat Platon în instanţă.

De asemenea, Platon a declarat că Plahotniuc i-a deposedat de acţiunile de la Victoriabank, prin atac raider, pe Victor şi Viorel Ţopa, iar ulterior le-a vândut. Platon susţine că a dat depoziţii procurorilor şi despre acest caz, fără însă a fi luate măsuri.

Platon l-a mai acuzat pe Plahotniuc că stă în spatele „jafului miliardului” din sistemul bancar şi că l-a folosit pe Ilan Shor în acest caz.