Verdictul în cazul Platon a fost pronunţat în condiţiile în care avocaţii au declarat de mai multe ori că procurorii nu au prezentat probe care ar demonstra vinovăţia clientului lor, cerând reluarea anchetării acestui caz.

„Nu am fost miraţi. Noi am eram siguri că aşa va fi. Sarcina noastră a fost să acumulăm dovezi că magistraţii şi urmărirea penală încalcă toate drepturile care există în Republica Moldova. Eram bine pregătiţi pentru a stabili aceste fapte”, a declarat avocatul Eduard Rudenco, după anunţarea sentinţei.

Totodată, avocaţii lui Platon au precizat că vor merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „Ne vom adresa la CEDO. Platon nu este vinovat. Clientul nostru nu a avut ultimul cuvânt, a fost privat de toate drepturile. Nu i s-a respectat niciun drept. Motivul prin care a fost înlăturat din instanţă rămâne sub semnul întrebării”, a continuat Rudenco.

„Domnul Platon era gata pentru această condamnare. Vom contesta această sentinţă. Veaceslav Platon va prezenta documente noi, care confirmă cine este cel mai principal în această ţară. În timpul apropiat veţi afla şi alte circumstanţe”, a mai declarat avocatul.

Conform sentinţei, Platon nu va putea ocupa funcţii timp de cinci ani în sectorul bancar şi urmează să fie deţinut în penitenciar de tip închis. Totodată, i-au fost sechestrate bunuri în valoare de 800 de mii de lei, printre care două apartamente şi acţiuni de la compania ASITO.

Veaceslav Platon a fost condamnat pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. În tot acest timp, Platon a respins învinuirile care i se aduc, iar la şedinţele de judecată la care a participat a declarat că banii ar fi fost furaţi de Vladimir Plahotniuc, care nu a reacţionat la acuzaţii. Apărarea a insistat ca oligarhul Plahotniuc să fie adus ca martor în faţa instanţei, solicitare care a fost respinsă de judecători, deşi, în cadrul şedinţelor de judecată, Platon a făcut mai multe dezvăluiri despre Plahotniuc.

Într-o înregistrare audio făcută la una dintre şedinţele de judecată, Platon a povestestit că Plahotniuc a scos ilegal 80 de milioane de dolari din Victoriabank şi că el a dezvăluit toată schema procurorilor, fără ca aceştia să ia vreo măsură.

„Aceşti bani, pe care Plahotniuc îi obţinea printr-un credit ilegal, reveneau în aceeaşi zi în Moldova. Aceşti bani au plecat oficial la Plahotniuc, în compania sa OTIV Prime. Plahotniuc este fondator cu 100% al OTIV Prime, el nu a ascuns asta, a confirmat şi prin declaraţii de venit. A primit 80 milioane de dolari. El este beneficiarul acestor bani. Eu am făcut aceste declaraţii, am rugat să fie audiat Iaralov, care a gestionat această tranzacţie, să fie audiat Candu, audiaţi Politova şi Cornel Ghimpu – toţi care au participat la această tranzacţie. Procuratura a refuzat să verifice această informaţie. Adică, procuratura nu vrea să vadă unde în mod practic au plecat aceşti bani, cine este beneficiarul acestor bani. Procuratura nu face acest lucru pentru că atunci va trebui să recunoască că nu Platon este implicat în scoaterea acestor bani”, a declarat Platon în instanţă.

Mai mult, Platon a declarat că Plahotniuc i-a deposedat de acţiunile de la Victoriabank, prin atac raider, pe oamenii de afaceri Victor Ţopa şi Viorel Ţopa, iar ulterior le-a vândut. Platon susţine că a dat depoziţii procurorilor şi despre acest caz, fără însă a fi luate măsuri. Platon l-a mai acuzat pe Plahotniuc că stă în spatele „jafului miliardului” din sistemul bancar şi că l-a folosit pe Ilan Shor în acest caz.

​Amintim că Platon a fost reţinut la Kiev pe 25 iulie şi extrădat în Republica Moldova pe 29 august, fiind transportat pe aeroportul din Chişinău cu un avion charter de lux.

Felul în care a fost extrădat Platon a fost urmat de mai multe declaraţii şi controverse, mai ales în situaţia în care Procuratura din Ucraina s-a ferit să dea un răspuns privind instituţia responsabilă de extrădarea lui Platon în RM, iar Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în custodia căruia s-a aflat Platon înainte să fie extrădat în Moldova, le-a declarat avocaţilor omului de afaceri că nu are nicio legătură cu extrădarea lui. Mai mult, Curtea de Apel de la Kiev a decis ulterior, pe 5 decembrie 2016, că extrădarea controversatului om de afaceri a fost ilegală. Mai târziu, primarul de Bălţi, Renato Usatîi, declara că oligarhul Vladimir Plahotniuc ar fi plătit circa 15 milioane de dolari pentru extrădarea lui Platon. Potrivit lui Usatîi, extrădarea a avut loc în urma unei înţelegeri dintre Plahotniuc cu oficialii de la Kiev, printre care şi partenerul său de afaceri, preşedintele Petro Poroşenko.

Publicăm mai jos dispozitivul sentinţei în cazul Platon