Doctorul habilitat în ştiinţe agricole Ilie Donica spune că pentru astăzi era preconizată o şedinţă de judecată la Curtea de Apel Chişinău, care a fost însă amânată. Asta pentru că avocatul preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, şi al soţiei acestuia, Maria Duca, rectorul Universităţii AŞM, s-ar fi îmbolnăvit. Donica afirmă că în acest fel s-ar încerca tergiversarea procesului.

Gheorghe Duca respinge însă acuzaţiile lui Ilie Donica.

Soţii Duca sunt acuzaţi că ar fi returnat în bugetul de stat doar 484 de mii de lei din cele 759 de mii, care ar fi fost obţinute nemeritat. Pe de altă parte, reprezentanţii AŞM au declarat anterior că au fost comise erori la calcularea veniturilor celor doi academicieni şi ei ar fi nevinovaţi.

Pe parcursul exercitării funcţiei de preşedinte al Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca a fost în vizor din cauza mai multor scandaluri. Astfel, Curtea de Conturi a depistat că administraţia AŞM a admis nereguli de zeci de milioane de lei între anii 2009-2012. Iar Ilie Donica l-a mai acuzat pe Gheorghe Duca de înstrăinarea ilegală a patrimoniului instituţiei.

Potrivit acestuia, unele proprietăţi ar fi fost trecute fraudulos în gestiunea Universităţii AŞM, condusă de Maria Duca. Administraţia Academiei de Ştiinţe a respins şi aceste acuzaţii ale lui Donica.