Reforma justiţiei: Doar unul din şase judecători cercetaţi disciplinar în 2016 a ajuns să fie pedepsit pentru încălcările admise în activitate // DOC

Reforma justiţiei: Doar unul din şase judecători cercetaţi disciplinar în 2016 a ajuns să fie pedepsit pentru încălcările admise în activitate // DOC
Sursa: jurnal.md Foto: edu.tr 13.04.2017 08:01
Doar unul din şase judecători cercetaţi disciplinar în anul 2016 a ajuns să fie pedepsit pentru încălcările admise în activitate, se arată în raportul de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru anul trecut. Documentul demonstrează că în cazul unor magistraţi au existat şi câte cinci cauze disciplinare.

Tot pe parcursul anului trecut, CSM a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale în privinţa a 21 de judecători. În pofida numărului mare de dosare penale iniţiate şi proceduri disciplinare examinate, din sistemul judecătoresc au fost eliminaţi doar doi judecători, alţii 36 au demisionat din proprie iniţiativă.

În 2016 a crescut esenţial numărul de judecători care au decis să părăsească sistemul, mai scrie anticoruptie.md. Dacă în 2015 au scris cerere de demisie 25 de magistraţi, anul trecut, numărul celor demisionaţi a mai crescut cu 36 de judecători. În schimb, s-a redus considerabil numărul de judecători eliberaţi din funcţie, de la cinci persoane în 2015, la două persoane în 2016.

Colegiul disciplinar a examinat în 2016 72 de cauze disciplinare dintre care doar în 13 cazuri a decis aplicarea sancţiunilor disciplinare: şase mustrări şi şapte avertismente. Nici aceste hotărâri nu au fost menţinute în totalitate de CSM. În trei cazuri, plenul CSM a anulat hotărârile emise de plenul Colegiului disciplinar, încetând procedurile disciplinare, iar într-un caz a decis să aplice o sancţiune mai dură, eliberând-o din funcţie pe judecătoarea Adela Andronic.

Pe parcursul anului 2016, Inspecţia judiciară a verificat 23 demersuri ale procurorului general al Republicii Moldova, care au avut ca obiect eliberarea acordului Consiliului Superior al Magistraturii la pornirea urmăririi penale şi altor acţiuni procesuale în privinţa a 21 de judecători, inclusiv în privinţa a opt ex-judecători. În 21 de cazuri demersurile procurorilor au fost admise, iar în două cazuri au fost respinse.

Potrivit raportului de activitate al CSM în 2016, urmare a verificărilor, au fost declaraţi compatibili cu funcţia de judecător 75 de magistraţi şi 61 de candidaţi la funcţia de judecător, iar doi magistraţi au fost declaraţi incompatibili cu funcţia de judecător.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI