Tot pe parcursul anului trecut, CSM a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale în privinţa a 21 de judecători. În pofida numărului mare de dosare penale iniţiate şi proceduri disciplinare examinate, din sistemul judecătoresc au fost eliminaţi doar doi judecători, alţii 36 au demisionat din proprie iniţiativă.

În 2016 a crescut esenţial numărul de judecători care au decis să părăsească sistemul, mai scrie anticoruptie.md. Dacă în 2015 au scris cerere de demisie 25 de magistraţi, anul trecut, numărul celor demisionaţi a mai crescut cu 36 de judecători. În schimb, s-a redus considerabil numărul de judecători eliberaţi din funcţie, de la cinci persoane în 2015, la două persoane în 2016.

Colegiul disciplinar a examinat în 2016 72 de cauze disciplinare dintre care doar în 13 cazuri a decis aplicarea sancţiunilor disciplinare: şase mustrări şi şapte avertismente. Nici aceste hotărâri nu au fost menţinute în totalitate de CSM. În trei cazuri, plenul CSM a anulat hotărârile emise de plenul Colegiului disciplinar, încetând procedurile disciplinare, iar într-un caz a decis să aplice o sancţiune mai dură, eliberând-o din funcţie pe judecătoarea Adela Andronic.

Pe parcursul anului 2016, Inspecţia judiciară a verificat 23 demersuri ale procurorului general al Republicii Moldova, care au avut ca obiect eliberarea acordului Consiliului Superior al Magistraturii la pornirea urmăririi penale şi altor acţiuni procesuale în privinţa a 21 de judecători, inclusiv în privinţa a opt ex-judecători. În 21 de cazuri demersurile procurorilor au fost admise, iar în două cazuri au fost respinse.

Potrivit raportului de activitate al CSM în 2016, urmare a verificărilor, au fost declaraţi compatibili cu funcţia de judecător 75 de magistraţi şi 61 de candidaţi la funcţia de judecător, iar doi magistraţi au fost declaraţi incompatibili cu funcţia de judecător.