La începutul şedinţei, judecătorii au anunţat că, la cererile de chemare în instanţă depuse de Grigore Petrenco şi Preşedinţie împotriva Consiliului Superior al Procurorilor, s-a adăugat solicitarea lui Veaceslav Platon, care a fost admisă recent. Ulterior, secretarul general al Preşedinţiei, Maxim Lebedinschi, a depus o cerere privind neconstituţionalitatea unui articol din Legea cu privire la Procuratură. Reprezentatul Consiliului Superior al Procurorilor a pledat pentru respingerea solicitării.

Ulterior, avocatul lui Veaceslav Platon a cerut ca acesta să fie escortat la şedinţă.

Decizia instanţei l-a nemulţumit pe fostul deputat Grigore Petrenco, care i-a acuzat pe judecători de corupţie.

După ce judecătorii s-au retras în camera pentru deliberări, Petrenco a avut replici dure şi la adresa reprezentantului Consiliului Superior al Procurorilor. Ulterior, apărătorul lui Veaceslav Platon a cerut recuzarea completului, iar solicitarea va fi examinată pe 27 martie. Avocatul lui Petrenco susţine că judecătorii au încălcat legea atunci când au respins cererile.

Şeful PD, Vladimir Plahotniuc, nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile.

Amintim că fostul preşedinte al Republicii Moldova Nicolae Timofti a semnat decretul de numire în funcţie a lui Eduard Harunjen la nici 24 de ore de la finalizarea concursului pentru şefia Procuraturii Generale. Mandatul acestuia va fi unic, de şapte ani. Mai mulţi deputaţi, experţi independenţi şi politicieni din partidele de opoziţie au declarat că numirea lui Harunjen a fost un scenariu pregătit din timp, concursul a fost mimat, iar Timofti trebuia iniţial să verifice dacă au fost respectate regulile competiţiei. În opinia lui Harunjen, însă, concursul a fost transparent şi a îndeplinit toate condiţiile.