Uniunea Avocaţilor din RM trage un semnal de alarmă: „Suntem puşi în continuu în situaţia de a contracara nenumăratele abuzuri ale funcţionarilor de stat”

Uniunea Avocaţilor din RM trage un semnal de alarmă: „Suntem puşi în continuu în situaţia de a contracara nenumăratele abuzuri ale funcţionarilor de stat”
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 01.03.2017 12:03
Avocaţii din Republica Moldova continuă să fie supuşi presiunilor.  Mai mult, apărătorii sunt puşi în situaţia de a lupta cu nenumăratele cazuri de abuzuri ale funcţionarilor de stat. Opiniile au fost exprimate de membrii Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova în cadrul unei conferinţe de presă, care au mai declarat că sistemul inoculează frica în apărători.

„Uniunea Avocaţilor este pusă în continuu în situaţia de a contracara nenumăratele cazuri de abuzuri ale funcţionarilor de stat faţă de avocaţi. În context, Uniunea Avocaţilor a făcut publică adresarea avocaturii către demnitarii de statului prin care a cerut un lucru absolut legal: aplicare corectă a legii. În aceeaşi adresare, au fost enumerate o serie întreagă de încălcări comise de funcţionarii statului faţă de avocaţi, printre acestea fiind şi acţiuni de intimidare”, a declarat preşedintele Uniunii Avocaţilor, Nina Lozan.

Totodată, Nina Lozan a spus că şi după această adresare intimidările la adresa avocaţilor au continuat, iar unii apărători continuă să se aleagă cu noi procese.

„Suntem puşi în situaţia de a reacţiona din nou, fiindcă abuzurile şi încălcările funcţionarilor statului continuă. Sunt atacate drepturile apărătorilor la independenţă şi la exercitarea liberă a profesiei. Mai mult, colegilor noştri se aleg cu dosare în baza unui articol neaplicat până acum în instrumentarea cauzelor penale”, a precizat preşedintele Uniunii Avocaţilor.

„Ne adresăm organismelor internaţionale, conducătorilor din sistemul de justiţie, societăţii civile să contribuie la eliminarea definitivă a devierilor de comportament al funcţionarilor de stat în raport cu avocaţii”, a mai menţionat aceasta.

Reprezentanţii Uniunii Avocaţilor au anunţat că în curând va fi organizat Congresul extraordinar al avocaţilor, unde va fi discutată această problemă.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI