„Uniunea Avocaţilor este pusă în continuu în situaţia de a contracara nenumăratele cazuri de abuzuri ale funcţionarilor de stat faţă de avocaţi. În context, Uniunea Avocaţilor a făcut publică adresarea avocaturii către demnitarii de statului prin care a cerut un lucru absolut legal: aplicare corectă a legii. În aceeaşi adresare, au fost enumerate o serie întreagă de încălcări comise de funcţionarii statului faţă de avocaţi, printre acestea fiind şi acţiuni de intimidare”, a declarat preşedintele Uniunii Avocaţilor, Nina Lozan.

Totodată, Nina Lozan a spus că şi după această adresare intimidările la adresa avocaţilor au continuat, iar unii apărători continuă să se aleagă cu noi procese.

„Suntem puşi în situaţia de a reacţiona din nou, fiindcă abuzurile şi încălcările funcţionarilor statului continuă. Sunt atacate drepturile apărătorilor la independenţă şi la exercitarea liberă a profesiei. Mai mult, colegilor noştri se aleg cu dosare în baza unui articol neaplicat până acum în instrumentarea cauzelor penale”, a precizat preşedintele Uniunii Avocaţilor.

„Ne adresăm organismelor internaţionale, conducătorilor din sistemul de justiţie, societăţii civile să contribuie la eliminarea definitivă a devierilor de comportament al funcţionarilor de stat în raport cu avocaţii”, a mai menţionat aceasta.

Reprezentanţii Uniunii Avocaţilor au anunţat că în curând va fi organizat Congresul extraordinar al avocaţilor, unde va fi discutată această problemă.