În octombrie 2012, fiind şef al Secţiei investigaţii financiar-economice din cadrul PG, Alexandru Nichita cumpără un teren de 7 ari la Cricova, mun. Chişinău. Astăzi, pe acest teren se înalţă un imobil de lux, cu două niveluri, proaspăt finalizat. Casa este îngrădită cu un gard înalt de peste doi metri, care nu permite curioşilor să tragă cu ochiul în curtea care adie a nou. Poarta, mai înaltă decât gardul, asamblată din materiale moderne, anunţă că proprietatea este păzită. Casa însă nu apare în baza de date a Întreprinderii de Stat „Cadastru”, semn că proprietarul nu a oficializat încă finalizarea construcţiei bunului imobil. Acesta, deşi construit pe un teren care-i aparţine, nu se regăseşte nici în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale lui Alexandru Nichita, depuse în ultimii ani la Comisia Naţională de Integritate.

„În declaraţia de avere pentru anul 2015 este indicat terenul, dacă vă uitaţi. Da, casa e ridicată, e acoperită, dar întrebaţi vecinii dacă trăieşte cineva acolo. Vă spun eu, nu trăieşte nimeni. Casa nu e finalizată. De asta nu am declarat-o. În declaraţia pentru anul acesta, va fi indicată”, susţine procurorul.

Întrebat despre sursele financiare din care şi-a edificat casa, Nichita a declarat că a vândut, de-a lungul timpului, mai multe apartamente. „Întrebarea e bună. Haideţi să facem altfel. Dacă doriţi, la ora şase seara, când doriţi dvs., vă invit la mine acasă să vedeţi cum trăiesc eu, în 50 de m.p., cu soţia, băiatul de 23 de ani şi o fetiţă. De 16 ani trăiesc acolo. Acum, despre banii pentru casă. Eu am avut un apartament cu trei odăi în blocul ridicat pentru procurori pe str. N. Sulac. L-am vândut. O parte din bani au mers pentru casă, iar o altă parte din bani i-am investit într-o altă ipotecă, în blocurile din str. Melestiu, construite tot pentru procurori. Doar că, nu am fost înscris în lista privilegiaţilor. Separat, în mod individual, am semnat un contract cu firma de construcţii. Nu am plătit un preţ privilegiat. Pot confirma toţi. Am investit acolo pentru că eram sigur că, fiind un bloc pentru procurori, se va construi cu siguranţă, iar firma nu va falimenta. În 2016, am vândut acel apartament din str. Melestiu şi banii i-am investit în casă. De patru ani construiesc şi nu ştiu când o să mă mut. Acum mă gândesc că de 16 ani stau în 50 m.p., poate anul ăsta voi vinde şi acest apartament şi poate…”, explică procurorul Nichita.

Potrivit Ziarului de Gardă, declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru 2015, Alexandru Nichita a declarat un salariu de 137 de mii de lei (11,4 mii de lei lunar) din funcţia de şef interimar al Direcţiei investigaţii generale a PG şi alţi 34 de mii de lei din calitatea de formator la INJ. Vioara Nichita, soţia acestuia, este profesoară la Şcoala de clase primare nr. 83 „Grigore Vieru” din Chişinău, de unde a avut un salariu de 6000 de lei pe lună în 2015 (73 de mii pe an).

Tot în acea declaraţie, procurorul susţine că cei doi copii ai săi au primit, cu titlu de donaţie, câte 42 de mii de lei de la bunica. În 2014, aceştia au primit alte donaţii în sumă totală de 90 de mii de lei, iar în 2013, donaţii în valoare de 80 de mii de lei. Şi procurorul Nichita a primit bani din donaţii.

Mama sa, Vera Nichita, stabilită în Italia, i-ar fi oferit acestuia 2,3 mii de euro, pe care procurorul îi cataloghează drept „remitenţe pentru achitarea contractului de ipotecă”. Vera Nichita este fondatoarea şi administratoarea Întreprinderii Individuale „V. Nichita”, agent economic care deţine un magazin la Peresecina, Orhei, localitatea de baştină a procurorului. În 2015, familia Nichita a acumulat alţi 20 de mii de lei după ce a vândut un Mercedes W-124.

Şeful de direcţie de la PG declară că deţine două terenuri, unul extravilan şi altul intravilan, achiziţionat în 2012 cu aproape 119 mii de lei. Pe acest teren se şi înalţă casa de lux a familiei. Alexandru şi Vioara Nichita sunt şi proprietarii unui apartament de 50 m.p., la Ciocana, cumpărat în 2000. În 2008, Nichita a dobândit încă un apartament ridicat într-un bloc din str. N. Sulac, special pentru angajaţii procuraturii. Locuinţa de 118 m. p. a fost însă înstrăinată de procuror la scurt timp după achiziţie. Apartamentul din str. Melestiu, despre care a vorbit Nichita în discuţia cu ZdG, nu se regăseşte în declaraţiile sale cu privire la venituri şi proprietate pentru ultimii trei ani.

Familia Nichita are şi trei automobile: un Mitsubishi din 1993, o Toyota Corolla fabricată în 2006 şi un Lexus RX 400, fabricat în 2007 şi achiziţionat în 2015. Maşina era înmatriculată în or. Varna, Bulgaria. În aceste condiţii, procurorul Nichita urma să fie unul din beneficiarii modificărilor legislaţiei prin care posesorii de maşini străine, intrate în ţară până la 1 noiembrie 2016, le pot vămui cu o reducere de 70%. Zilele trecute, ZdG a surprins maşina procurorului Nichita parcată pe trotuarul din apropierea Institutului Naţional al Justiţiei, acolo unde acesta preda. Maşina avea deja numere moldoveneşti, semn că acuzatorul de stat deja a beneficiat de această facilitate, mai scrie Ziarul de Gardă.

În februarie 2013, pe numele lui Alexandru Nichita şi a altor doi procurori din cadrul Secţiei investigaţii financiar-economice pe care acesta o conducea, a fost intentată o procedură disciplinară pentru îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu la investigarea unei cauze penale pornite pentru „exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu” pe faptul introducerii de către persoane cu înaltă funcţie de răspundere a mai multor modificări şi completări la Legea privind reglementarea prin licenţiere a activităţii de întreprinzător, fapt care a prejudiciat grav interesele statului. În iunie 2013, s-a dispus însă încheierea procedurii disciplinare din lipsa temeiului de tragere la răspundere disciplinară. În luna iulie 2013, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), condus de Iurie Garaba, a validat Hotărârea Colegiului disciplinar.

Alexandru Nichita este şi posesorul unor distincţii importante. În septembrie 2015, cu prilejul aniversării a XXIV-a de la proclamarea independenţei R. Moldova, CSP a propus încurajarea lui Alexandru Nichita, pe atunci şef interimar al Direcţiei investigaţii generale, cu Crucea pentru Merit clasa II. Doi ani mai devreme, cu prilejul Aniversării a XXII-a de la proclamarea independenţei R. Moldova, Nichita a primit insigna „Eminent al Procuraturii”, iar în 2011, cu prilejul zilei profesionale a lucrătorului Procuraturii, medalia „Pentru serviciu impecabil” clasa III.