Potrivit CSJ, acest fapt a dus la încălcarea principiului de justiţie transparentă şi la un conflict de ordin constituţional între puterea judecătorească şi puterea executivă, reprezentată de Ministerul Justiţiei, scrie portalul Anticorupţie.

Potrivit unui comunicat de presă, la baza demersului CSJ a stat inclusiv faptul că Agenţia de administrare a instanţelor judecătoreşti, aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, a acceptat excluderea posibilităţii de căutare a hotărârilor judecătoreşti după numele şi prenumele părţilor la proces. „Această situaţie a condus, în opinia Plenului, la încălcarea principiului fundamental al justiţiei transparente, potrivit căruia nu este suficient să se facă dreptate, trebuie să se vadă că se face dreptate”, se arată în comunicat. 

„Plenul Curţii Supreme de Justiţie consideră că stabilirea unui aşa-zis „control” al Ministerului Justiţiei în cazul problemelor de ordin organizatoric existente în cadrul judecătoriilor şi al Curţilor de apel, control instituit prin articolul 55 alin. (1) din Legea privind organizarea judecătorească nr. 514 din 6 iulie 1995, este contrară articolelor 1 alin. (3), 6, 114, 116 alin. (1) şi 123 din Constituţie. Aceste articole garantează statul de drept, separaţia puterilor, independenţa judecătorilor, monopolul lor în înfăptuirea justiţieişi, respectiv, rolul Consiliului Superior al Magistraturii de organ al autoadministrării judecătoreşti”, potrivit CSJ. 

Opţiunea de căutrare a dosarelor în baza numelor părţilor implicate a dispărut de pe portalul instanţelor naţionale de judecată la începutul lunii februarie.

„Compartimentul nu permite căutarea în funcţie de numele şi prenumele părţilor în proces, în scopul asigurării protecţiei datelor cu caracter personal”, au motivat reprezentanţii Ministerului Justiţiei. De cealaltă parte, Curtea Supremă de Justiţie a decis să nu implementeze modificarea pe propria sa pagină web. Excluderea opţiunii de căutare după nume şi prenume a stârnit nemulţumirea mai multor jurnalişti şi ONG-uri. Subiectul a fost abordat şi în cadrul dezbaterii publice cu tema „Datele cu caracter personal, între protecţia demnitarilor şi limitarea accesului la informaţie”. 

La scurt timp, la secţiunea „agenda şedinţelor” de pe portal a fost introdusă căsuţa de căutare în baza numelui şi prenumelui părţilor pe dosar.