Procuratura Anticorupţie a decis neînceperea urmăririi penale

Procuratura a investigat în cadrul unui proces penal pornit în decembrie 2016 modul în care Primăria Chişinău a dat în arendă Judecătoriei Râşcani, în 2014, un teren pentru construcţia apartamentelor pentru angajaţii Judecătoriei şi cei ai Curţii Constituţionale, dar şi faptul că în blocul construit între timp s-au ales cu apartamente rudele lui Oleg Melniciuc. Procesul penal a fost pornit în urma unui denunţ formulat de fostul procuror al municipiului Chişinău Ion Diacov. După un proces penal care a durat o lună, Procuratura Anticorupţie a decis neînceperea urmăririi penale şi clasarea procesului penal „din lipsa elementelor infracţiunii”. În schimb, Procuratura Anticorupţie a expediat o sesizare la ANI, informează Moldova Curată.

Mama şi soacra lui Oleg Melniciuc au cumpărat apartamente cedate de doi angajaţi ai Judecătoriei

Procuratura a constatat că mama şi soacra lui Melniciuc au contractat apartamentele după ce doi angajaţi ai judecătoriei s-au răzgândit şi au decis că nu mai au nevoie de apartamente la preţ preferenţial. Iată ce a declarat Oleg Melniciuc la audierile din cadrul procesului penal: „Prin Acordul de reziliere din 23.06.2015 judecătorul Judecătoriei Râşcani mun. Chişinău dna Ludmila Ursu a reziliat contractul cu privire la construcţia apartamentului repartizat prin procesul-verbal a Grupului de lucru al Judecătoriei Râşcani, mun. Chişinău din 27.04.2015 şi m-a anunţat că ar dori să vândă dreptul de creanţă asupra acestui apartament la preţul de 5000 de euro, dat fiind că are necesitate de mijloace financiare.

Ulterior, anunţând-o pe mama mea despre această ofertă, ultima a declarat că este de acord să o procure dat fiind că ar dori să vină cu traiul la Chişinău, fapt care a fost realizat prin contractul de cesiune din 18.07.2016.

Totodată, soacra mea, Anna Bobeica, a procurat dreptul de creanţă asupra construcţiei apartamentului de la angajatul instanţei Anastasia Bobeico, căreia i-a fost repartizat apartamentul prin procesul-verbal al Grupului de lucru al Judecătoriei Râşcani, mun. Chişinău din 27.04.2015, iar din lipsa de bani şi dorinţa de a câştiga, a înstrăinat acest drept de creanţă la preţul de 2000 de euro”.

În sesizarea depusă la ANI, Procuratura Anticorupţie indică faptul că Elena Melniciuc, mama magistratului, „a beneficiat de construcţia apartamentului nr./////// cu suprafaţa totală de 80,00 m2 compus din două odăi, la preţ total de 28 800 euro, care la momentul încheierii contractului constituia suma de 630 115, 20 de lei”. În privinţa soacrei lui Oleg Melniciuc, procurorii afirmă că aceasta „a beneficiat de construcţia apartamentului nr.///// cu suprafaţa totală de 73,00 m2 compus din două odăi, la preţ total de 26 280 de euro, care la momentul încheierii contractului constituia suma de 522 483, 19 de lei”. 

Procurorii anticorupţie consideră că în aceste două cazuri Oleg Melniciuc s-a aflat în conflict de interese, de aceea a sesizat Autoritatea Naţională de Integritate. Aceasta însă deocamdată nu este funcţională, aflându-se în proces de constituire. Preşedintele în exerciţiu al Autorităţii, Anatolie Donciuc, a declarat anterior că în ultima jumătate de an, perioadă în care Comisia Naţională de Integritate se reformează în Autoritatea Naţională de Integritate, au fost depuse în jur de 100 de sesizări, care vor fi examinate imediat ce instituţia îşi va începe activitatea. 

Contradicţie în răspunsul magistratului

În blocul pentru magistraţi de pe strada Hristo Botev au procurat apartamente şi alte rude ale lui Oleg Melniciuc. În noiembrie 2016, când a fost întrebat de reporterii portalului anticorupţie.md în ce condiţii rudele sale au ajuns să deţină apartamente în blocul magistraţilor, preşedintele Judecătoriei Râşcani a oferit o altă versiune. El a declarat că toate rudele sale au procurat apartamente la preţ comercial, prin negocieri cu directorul companiei de construcţii. În răspunsul oficial expediat redacţiei, el a trecut sub tăcere faptul că mama şi soacra sa au dobândit apartamentele cedate de angajaţii judecătoriei, plătind pe ele preţuri mai mici decât cele de piaţă. Tot atunci, în răspunsul Judecătoriei s-a afirmat că Ana Bobeica îi este magistratului „rudă îndepărtată”: „Vă informăm că Melniciuc Elena Pavel este mama domnului Oleg Melniciuc, care intenţionează trecerea cu traiul în mun. Chişinău, iar persoanele pe nume Bobeică Anna, Melinciuc Andrei, Melenciuc Aurelia sunt rude îndepărtate ale domnului Oleg Melniciuc care erau în căutarea posibilităţii investirii propriilor finanţe şi au contractat spaţii în acest bloc la recomandarea ultimului, or atunci când o persoană din satul natal te întreabă unde ar putea contracta un imobil îi vei recomanda acolo unde eşti sigur că investiţiile nu vor fi pierdute sau furate, precum s-a întâmplat cu mulţi investitori în construcţii”.

În solicitarea depusă în 2014 la Primăria Chişinău privind alocarea unui teren pentru construcţia apartamentelor pentru angajaţii Judecătoriei pe care o conducea, Oleg Melniciuc a invocat „starea critică” privind condiţiile de trai ale angajaţilor, însă nu a prezentat documente doveditoare, iar Primăria nu le-a solicitat. În realitate, o parte din persoanele care s-au ales cu apartamente în blocul nou, inclusiv Oleg Melniciuc şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii Victor Micu, deţin locuinţe spaţioase în municipiul Chişinău. Decizia prin care Consiliul Municipal a repartizat terenul a fost atacată ca ilegală în instanţă de către Oficiul Teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat. Judecătoria Centru a calificat decizia CMC drept legală. Această hotărâre a instanţei a rămas definitivă prin faptul că nu a fost atacată la Curtea de Apel de către OTC.