„Ceea ce se întâmplă acum cu aceste acuzaţii care vin în val asupra şefului PD, care subminează şi dau lovitură foarte mare însăşi PD şi nu numai, dar şi întregii aceste majorităţi parlamentare - acest fapt esenţial îngustează spaţiul de acţiuni pentru Plahotniuc. Sunt zile grele atât pentru Poroşenko, care este partenerul de afaceri, inclusiv politice, şi pentru domnul Dragnea, care este preşedintele parlamentului României şi care tot acum vedem în ce situaţie complicată se află ca şi lider politic. Relaţiile cu europenii s-au înrăutăţit, singura speranţă au rămas SUA, cum la noi se crede că se poate pleca acolo de cerut această susţinere şi pentru a primi acel mandat de a domni încă 5-7 ani”, afirmă fosta deputată Stella Jantuan.

„Observăm un consens interesant în România, Rusia, în dosare penale pe numele lui Plahotniuc. Vedem încercările lui disperate de a salva imaginea aproape distrusă - această vizită jalnică la Strasbourg, astăzi se află probabil la Washington, nu ştiu cine se va mai întâlni cu el după astfel de ştiri. Eu am vorbit cu diplomaţi occidentali, ei spun că nimeni nu-l aşteaptă acolo în America. Intră şmechereşte în delegaţii oficiale şi pe urmă prezintă aceste vizite ca întâlniri personale. Acest consens că Plahotniuc trebuie să plece se conturează”, crede vicepreşedintele formaţiunii „Partidul Nostru”, Dumitru Ciubaşenco.

La rândul său, jurnalistul Alex Cozer a declarat: „Nimeni niciodată nu-l va primi, chiar dacă va ajunge premier, pe un om acuzat de omor chiar şi în Federaţia Rusă. Plahotniuc a fost o perioadă îndelungată în relaţii bune cu anumite autorităţi de la Moscova, însă în ultima perioadă acestea s-au stricat, mai ales de când a rupt legătura cu bunul său prieten Veaceslav Platon, împreună cu care au jefuit RM. Şi acum este normal că trecutul se întoarce împotriva sa. Faptul că a făcut parte din gruparea Solnţevskaia acum îi joacă festa şi eu cred că este doar începutul. Nu doar Rusia şi România îi vor da bătăi de cap lui Plahotniuc.”

Şi avocata Ana Ursachi a avut o intervenţie la Jurnal TV. „În Austria există o monitorizare recunoscută de Interpol privind traficul de fiinţe umane şi această monitorizare a fost actualizată în 2016. Uitaţi-vă că incriminările sunt diferite, pentru că la Roma se vorbeşte despre spălare de bani, la Amsterdam despre alte infracţiuni, la Viena - trafic de fiinţe umane, în Rusia vorbim despre omoruri şi în ţară la noi vorbim despre miliardul furat, despre uzurpare de putere, despre majoritatea parlamentară cumpărată şi şantajată”, a punctat avocata.

De cealaltă parte, membrul Platformei Civice Demnitate şi Adevăr Valentin Dolganiuc a declarat că are încredere în justiţiile europene, dar mai puţin în justiţia rusă.

„Plahotniuc este o piesă foarte importantă într-un război hibrid, pentru că unul dintre instrumentele principale ale Rusiei pentru războaiele hibride este corupţia. Rusia, prin aceste aceste persoane corupte, destabilizează democraţiile europene. Nu cunosc nimic despre ceea ce i se incriminează lui Plahotniuc în Rusia pentru că totul este în ceaţă. În al doilea rând, eu nu am nicio încredere în justiţia rusă. Eu am încredere în justiţiile europene”, a punctat Dolganiuc.

Invitaţii au explicat de ce şeful PD continuă să plece în străinătate şi după ce a fost anunţat în urmărire internaţională de către structurile de drept din Rusia.

„Există nişte proceduri şi la Interpol, ei trebuie să analizeze dacă într-adevăr dosarul se bazează pe ceva şi abia apoi este dat în căutare naţională de Interpol. L-a anunţat Moscova, ulterior Interpol va analiza dovezile şi va lua decizii”, susţine Alex Cozer.

Cât despre faptul că serviciul de presă al PD a calificat învinuirile care i se aduc liderului formaţiunii drept o hărţuire a oficialilor moldoveni, invitaţii spun că acestea au fost făcute cu un anumit scop. 

„Asta s-a făcut intenţionat pentru că atunci când se dă în căutare o persoană în Interpol, instituţia după aşa declaraţii analizează dacă această dare în urmărire penală nu poartă un caracter politic”, a explicat fosta deputată Stella Jantuan.

„Atunci când pe Plahotniuc îl apără Gorbunţov sau Moisei Lepădatu sau Vitalie Gamurari, care nici măcar n-a avut grijă să-şi documenteze discursul, toate aceste lucruri vorbesc despre o panică, o frică, or asta vorbeşte de lucruri clare care nu se doresc a fi aflate şi pentru care Plahotniuc vrea să evite răspunderea. Justiţii sunt foarte multe. Nu-i place justiţia din Rusia lui Plahotniuc pentru că vrea să o utilizeze pentru jocuri geopolitice, haideţi să mergem şi spre justiţia europeană”, a menţionat avocata Ana Ursachi.

După ce presă rusă a scris despre dosarul penal în care este vizat liderul PD, invitaţii de la „Ora Expertizei” au anticipat că autorităţile de la Chişinău nu vor ezita să ia anumite măsuri în acest sens.

Persoanele vizate în comentarii nu au reacţionat până acum. Menţionăm că pe site-ul oficial al PD se arată că o delegaţie oficială de la Chişinău, din care face parte şi Vladimir Plahotniuc, se află într-o vizită în Statele Unite. Anunţul a fost făcut la o zi după ce ofiţerul de presă al Judecătoriei Basmannîi din Moscova a confirmat pentru Jurnal TV că şeful PD este învinuit în Rusia de omor şi tentativă de omor şi a fost anunţat în urmărire internaţională într-un dosar deschis de Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse.