Decizia a fost pronunţată după mai bine de o oră de deliberare. În sala de şedinţe, de altfel ca pe durata întregului proces, au fost prezenţi reprezentanţi ai ambasadelor acreditate la Chişinău, dar şi un grup de cetăţeni veniţi să o susţină pe Domnica Manole. Înainte ca judecătorii să se retragă în deliberare, părţile au prezentat ultimele replici. 

„Hotărârea judecătorească din 14 aprilie 2016 privind obligarea Comisiei Electorale Centrale să iniţieze referendumul a fost una pronunţată doar în baza legii, iar sesizarea procurorului general este una tendenţioasă, o încercare de a îngenunchea sistemul judecătoresc”, a declarat fosta judecătoare Domnica Manole.

„CSM a comis un şir de încălcări procedurale grave. Menţionează declarativ că hotărârile contestate ar fi fost votate cu votul majorităţii, dar nu a dovedit aceasta în instanţă. Câţi membri CSM au votat pentru ridicarea imunităţii judecătorului Domnica Manole? Nimeni nu ştie”, a menţionat avocata fostei magistrate, Viorica Grecu.

La rândul său, reprezentantul CSM, Petru Boghean, a spus: „Noi reiterăm poziţia expusă pe parcursul examinării de respingere a acţiunii şi de menţinere a hotărârii contestate”.

Soluţia pronunţată de către CSJ a provocat regrete. 

„În calitatea mea de judecător cu o experienţă de 26 de ani de activitate în sistemul judecătoresc afirm cu toată responsabilitatea că în hotărârea Curţii Supreme de Justiţie de astăzi nu s-a făcut dreptate. Nu s-a ţinut cont de declaraţiile Uniunii Europene, ambasadei SUA. Cazul meu a fost studiat de toată comunitatea internaţională şi în urma studierii acestui caz s-a luat o poziţie fermă şi clară, că judecătorul nu poate fi sancţionat penal pentru o hotărâre anulată în căile de atac.Astăzi a fost o şansă să demonstrăm comunităţii, societăţii internaţionale că justiţia funcţionează în Republica Moldova. Cu regret, nu s-a întâmplat acest lucru”, a declarat Manole.

„Un an şi şase luni de zile în această cauză s-a făcut justiţie, dar nu s-a făcut dreptate şi mă bazez pe probele pe care le-am prezentat la materialele cazului. Cred că nici cu cea mai iscusită gândire juridică nu s-ar putea înţelege cum putea să fie respinsă cererea de chemare în judecată în situaţia în care am prezentat instanţei proba faptului şi argumentul că Consiliul Superior al Magistraturii atunci când a luat hotărârea nu a indicat cum a fost votată această hotărâre, deşi este obligatoriu”, a punctat avocata Viorica Grecu.

„A fost dată o hotărâre automată de dare a acordului. Mai sunt şi alte încălcări, dar acestea erau suficiente pentru a fi dată o altă soluţie”, a mai spus avocata.

Domnicăi Manole i s-a deschis dosar penal după ce în 2016 a decis să oblige Comisia Electorală să organizeze un referendum de modificare a Constituţiei, proces iniţiat de către Platforma Civică Demnitate şi Adevăr. Consiliul Superior al Magistraturii a permis ridicarea imunităţii magistratei. Hotărârea CSM a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău. Şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului au dezbătut subiectul şi s-au arătat îngrijoraţi de acest caz. 
Recent, Curtea Constituţională i-a dat dreptate Domnicăi Manole într-un caz de contestare a normelor care permiteau verificarea judecătorilor de către Serviciul de Informaţii şi Securitate. S-a întâmplat în dosarul în care Manole cere la CSJ anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost demisă. Astfel, instanţa urmează să se pronunţe şi în această chestiune.