Înainte de a pleca din sală, membrii societăţii civile au criticat dur iniţiativa.

„Daţi din acest proiect care nu este ideal, însă conţin două grame de otravă, daţi aceste două grame de otravă să le scoateţi. Dvs spuneţi că susţineţi întru totul proiectul, eu mă îndoiesc că dvs susţineţi anumite articole care sunt aici ce ţine de valorile mobiliare, drepturile de proprietate intelectuală, daţi să intrăm pe aceste articole şi o să vedem”, a spus Dumitru Budianschi, director de programe Expert-Grup.

„O altă chestiune ce se introduce prin acest proiect este obligarea judecătorilor de a aplica suspendarea aplicării pedepsei pentru o serie de infracţiuni : manipulările pe piaţa valorilor mobiliare, abuzurile la emiterea titlurilor de valoare şi anumite aliniate ce ţin de modificarea competenţei procuraturii, a MAI, a CNA şi a Procuraturii Anticorupţie.  Aici chiar sunt nişte probleme care chiar nu ţin de mediul de afaceri, dar ţin de interesul public”, a declarat Nadejda Hriptievschi, director de programe CRJM.

Schimburile de replici s-au înteţit atunci când reprezentanţii societăţii civile i-au reproşat ministrului Cebotari că nu ţine cont de propunerile lor.

Dezbaterile pe marginea proiectului au continuat cu reprezentanţii mediului de afaceri, care au avut păreri împărţite.

Săptămâna trecută, Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Institutul de Politici Publice, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Promo-LEX, Transparency International-Moldova, dar şi mai multe organizaţii de media au cerut Ministerului Justiţiei să retragă proiectul. Potrivit membrilor societăţii civile, iniţiativa subminează lupta anticorupţie, iar beneficiarii jafului secolului ar putea fi scutiţi de închisoare dacă vor repara prejudiciul adus statului.