Majoritatea deputaţilor din opoziţie au lipsit de la şedinţa Comisiei juridice, singurul reprezentant fiind socialista Alla Dolinţă, care nu a pus nicio întrebare candidaţilor. În competiţia pentru cele trei fotolii de la CSM s-au înscris opt candidaţi. Este vorba despre Alexandru Prisac, Vladislav Manea, Oleg Televca, Mariana Timotin, Andrei Negru, Ion Postu, Serghei Ţurcan şi Olesea Plotnic. Discuţiile au durat mai bine de două ore, iar câştigătorii concursului au fost desemnaţi în doar câteva minute.

Înainte de a fi desemnaţi învingători, conferenţiarii universitari şi-au prezentat viziunile legate de activitatea în Consiliul Superior al Magistraturii şi au răspuns la întrebările deputaţilor. Mariana Timotin este doctor în Drept la USM, iar Ion Postu şi Serghei Ţurcan sunt doctori în Drept la ULIM, cel din urmă fiind şi membru al Colegiului pentru selecţia şi cariera judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Întrebat şi ce crede despre faptul că ministrul Justiţiei şi procurorul general ar urma să fie excluşi din componenţa CSM, recomandări venite din partea instituţiilor Uniunii Europene, Ion Postu nu vede necesitatea.

În acelaşi timp, Mariana Timotin ne-a spus că nu are relaţii de rudenie sau de afinitate cu persoane din sistemul judecătoresc, iar în trecut a fost colegă de facultate cu actualul judecător al Curţii Supreme de Justiţie, Oleg Sternioală.

După anunţarea rezultatelor concursului, unii candidaţi s-au arătat dezamăgiţi.

Preşedinta Comisiei, Raisa Apolschii, nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile. Tot astăzi, Comisia juridică a propus-o pe doctorul în drept Lilia Mărgineanu în calitate de membru din partea societăţii civile în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor. Pentru această funcţie a mai concurat Alina Palii. Toţi cei care au câştigat competiţia urmează să fie supuşi votului în plenul Parlamentului.