Avocatul lui Vasile Năstase susţine că hotărârea instanţei nu face decât să demonstreze irelevanţa acuzaţiilor Ecaterinei Stratan.

„Instanţa de judecată a pronunţat o hotărâre prin care a respins pretenţiile reclamantei Ecaterinei Stratan, constatând că alegaţiile acesteia sunt vădit neîntemeiate. Pe de o parte, instanţa a ţinut cont de faptul că probele prezentate de noi atestă cert o lipsă a oricărei ingerinţe asupra onoarei şi demnităţii reclamantei Stratan. Pe de altă parte, instanţa a ţinut de faptul că pârâtul Vasile Năstase a fost în drept să-i spună o critică, nişte recomandări adresate postului de televiziune naţional, cât şi conducerea acestuia în persoana Ecaterinei Stratan de a înceta să mai aibă o conduită părtinitoare şi favorabilă în anumit partid”, a spus Dumitru Pavel, avocat.

Potrivit jurnalistului Vasile Năstase, era şi firesc din punct de vedere juridic ca această cerere să fie respinsă de instanţa de judecată.

„Am demonstrat instanţei de fond că nu a existat nici un fel de ofensă din partea mea, atunci când i-am dat un sfat, de fapt, Ecaterinei Stratan să se detaşeze de indicaţiile primite de la partidul de guvernare, de la PD, de la Plahotniuc şi de la toţi ceilalţi guvernanţi. Consider că prima instanţă a luat o decizie corectă, eu cred însă că această epopee va continua. 01:23 / 01:31 Toate probele sunt în favoarea noastră, cum am demonstrat şi prin centrul de terminologie că nu a existat nimic altceva decât un îndemn în acea formulare şi în afară de aceasta putem spune cu certitudine că este vorba despre o judecată de valoare, iar judecăţile de valoare nu pot fi explicate în niciun fel într-o instanţă de judecată. Aceasta reprezintă dreptul la libera exprimare”, a declarat Vasile Năstase, jurnalist.

Vasile Năstase crede însă că intimidările de acest gen la adresa sa vor continua, iar dacă instanţele superioare nu vor ţine cont de cadrul legal, atunci spune că se va adresa la CEDO.

Am telefonat-o pe Ecaterina Stratan pentru a obţine un comentariu, însă ne-a răspuns vicedirectorul postului public de televiziune, Viorica Mija, care a declarat că şefa "Moldova 1" este într-o şedinţă importantă şi că ea va reveni cu un apel. Acest lucru însă nu s-a mai întâmplat. Anterior, Ecaterina Stratan a spus că nu vrea să facă declaraţii pe marginea acestui caz. Amintim că directoarea postului public de televiziune l-a dat în judecată pe Vasile Năstase pe când era şefa Departamentului Ştiri al instituţiei, după ce redactorul publicaţiei online „Glasul” i-ar fi sugerat în timpul unui protest să renunţe la plicurile de la Partidul Democrat. În cererea de chemare în judecată ea a cerut să îi fie prezentate dezminţiri şi scuze, cerând şi o despăgubire în valoare de 500 de mii de lei. Menţionăm că mai mulţi ONG-işti şi activişti civici au acuzat anterior postul "Moldova 1" de manipulare şi distorsionare în cadrul ştirilor a mesajelor participanţilor la acţiunile împotriva sistemului electoral mixt.