Pe 14 septembrie, avocatul Igor Popa a cerut repetat CSJ casarea hotărârilor instanţelor naţionale, rejudecarea cauzei şi pronunţarea unei noi hotărâri prin care Vladimir Filat să fie achitat şi eliberat din detenţie. Potrivit avocatului, recursul în anulare a fost depus deoarece dreptul intern oferă posibilitatea instanţei supreme de a remedia abuzurile şi încălcările admise la judecarea cauzei.

În solicitare, Igor Popa a invocat lipsa publicităţii şedinţelor de judecată, încălcarea dreptului la un remediu efectiv, încălcarea dreptului la apărare, nemotivarea hotărârilor judecătoreşti etc.

Avocatul a menţionat faptul că repunerea în drepturi a lui Vladimir Filat până la pronunţarea deciziei instanţei europene va scuti Republica Moldova de o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Curtea Supremă de Justiţie a respins în februarie anul curent recursul înaintat de avocatul lui Vladimir Filat.

CSJ a examinat cererea de contestare a deciziei Curţii de Apel Chişinău prin care a fost menţinută sentinţa de 9 ani de închisoare pentru Vladimir Filat pronunţată de către Judecătoria Buiucani.

Amintim că, în august curent, Vladimir Filat a depus o cerere la CEDO în care a invocat că pe parcursul procesului de judecată i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale.

Filat a fost condamnat la nouă ani de detenţie pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, pornind de la un autodenunţ al lui Ilan Shor în care acesta spunea că i-a oferit, pe timpul când Vladimir Filat era premier, bani şi cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale. Vladimir Filat pledează nevinovat.