Dosarul fostului premier Filat: CSJ va examina mâine cererea avocaţilor privind anularea deciziilor judecătoreşti şi rejudecarea cauzei

Dosarul fostului premier Filat: CSJ va examina mâine cererea avocaţilor privind anularea deciziilor judecătoreşti şi rejudecarea cauzei
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 11.12.2017 11:27
Curtea Supremă de Justiţie va examina mâine cererea de recurs în anulare în dosarul fostului premier Vladimir Filat, depusă acum trei luni de Casa de avocatură „Popa şi Asociaţii”. Cererea va fi examinată de către Colegiul Penal al CSJ în lipsa părţilor, a precizat pentru IPN un reprezentant al Casei de avocatură.

Pe 14 septembrie, avocatul Igor Popa a cerut repetat CSJ casarea hotărârilor instanţelor naţionale, rejudecarea cauzei şi pronunţarea unei noi hotărâri prin care Vladimir Filat să fie achitat şi eliberat din detenţie. Potrivit avocatului, recursul în anulare a fost depus deoarece dreptul intern oferă posibilitatea instanţei supreme de a remedia abuzurile şi încălcările admise la judecarea cauzei.

În solicitare, Igor Popa a invocat lipsa publicităţii şedinţelor de judecată, încălcarea dreptului la un remediu efectiv, încălcarea dreptului la apărare, nemotivarea hotărârilor judecătoreşti etc.

Avocatul a menţionat faptul că repunerea în drepturi a lui Vladimir Filat până la pronunţarea deciziei instanţei europene va scuti Republica Moldova de o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Curtea Supremă de Justiţie a respins în februarie anul curent recursul înaintat de avocatul lui Vladimir Filat.

CSJ a examinat cererea de contestare a deciziei Curţii de Apel Chişinău prin care a fost menţinută sentinţa de 9 ani de închisoare pentru Vladimir Filat pronunţată de către Judecătoria Buiucani.

Amintim că, în august curent, Vladimir Filat a depus o cerere la CEDO în care a invocat că pe parcursul procesului de judecată i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale.

Filat a fost condamnat la nouă ani de detenţie pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, pornind de la un autodenunţ al lui Ilan Shor în care acesta spunea că i-a oferit, pe timpul când Vladimir Filat era premier, bani şi cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale. Vladimir Filat pledează nevinovat.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI