Cu Vitalie Proca eu sunt în relaţii de prietenie. Din 2011 până în 2013, până când nu a nimerit el în puşcărie în Rusia, eu nu am dus legătura cu el deloc. Cu atentatul asupra lui Gherman Gorbunţov, eu absolut nu am nicio tangenţă. Acum un an, eu am venit acasă. Da, am fost arestat pe data de 14 octombrie, mi s-a incriminat „contrabandă”. Cel care ducea dosarul, care mi-a dat arest 30 de zile, este procurorul Dumitru Ştefârţă. Timp de trei zile eu am fost torturat, bătut. Nu o să le enumăr pe toate. Adică, să recunosc într-un fel sau altul ceva care l-ar incrimina pe Renato Usatîi. Eu când am văzut că nu se mai poate de continuat aşa, că eram ameninţat şi că o să pună droguri la părinţi acasă, să-mi aresteze unul dintre părinţi, oameni apropiaţi, le-am zis: staţi oleacă, ce vreţi voi să recunosc? Daţi să se termine teroarea asta. Acolo eu eram în sediul acela de la INI, unde era Cernoşevscaia, acolo se ocupa de mine grupa lui Ion Iachimov. Fabula asta pe care eu am spus-o în înregistrarea cu mine a fost făcută acolo, la Departament. Au zis: Valera, ia şi o învaţă. Într-un fel sau altul, ei au făcut-o pe bunii, că „hai noi o să te ajutăm, da ia şi învaţă asta, te duci la procuror, îi spui aşa şi aşa”.

În timp ce stăteam pe holurile procuraturii, a venit Ion Iachimov şi a început să mă numească şi îmi spune, ia intră cu mine în cabinet. Şi el se porneşte înainte. Eram cu dânşii, eram cu cătuşe şi zic măi, ce se întâmplă, parcă am vorbit: eu spun ceea ce vreţi voi numai să nu aibă de suferit părinţii, oamenii apropiaţi. Zice: uite, noi pe tine te ajutăm, dar şeful nostru nu ştie, du-te şi-i spune totul asta ce te-am pus noi să înveţi şi m-am dus în cabinet acolo. Iachimov a început să mă întrebe, iar eu am repetat acolo şi iată de unde a apărut înregistrarea cu declaraţiile mele. Mai târziu, am văzut că am fost tras pe sfoară, am văzut în ce nămol am nimerit. Când am ajuns la Penitenciarul nr. 13, eu m-am refuzat de declaraţiile mele oficial şi am înaintat plângere pe numiţii, pe cei care mai sus i-am enumerat pentru aplicarea torturii în privinţa mea”, povesteşte Malarciuc. 

Acesta mai spune că, timp de trei zile cât s-a aflat în arest pentru contrabandă, procurorii îl puneau să îl telefoneze pe Proca şi să-i spună că Usatîi a transmis bani. Tot pentru a-l determina pe killerul Proca să dea depoziţii false. Imediat după aceasta, lui Malarciuc i-a fost înaintată o nouă învinuire pe tentativa de omor a lui Gherman Gorbunţov.

Ei mă puneau să fac sunete de pe telefonul meu, inclusiv şi lui Proca în România. Concret, vroiau să dau declaraţii pe Renato Usatîi precum că el mie mi-a transmis bani, ca eu la rândul meu pe Proca să-l influenţez să dea depoziţii false. Era procurorul Vitalie Busuioc, era Sîrbu Octavian, era Gheorghe nu mai ştiu cum e familia, (un coleg de-al lui Sîrbu), şi erau doi procurori mai în vârstă ca Busuioc, da eu nu cunosc şi nu pot să zic nume, ştiu că erau doi în vârstă. Ei mi-au propus să dau declaraţii video, eu atunci am refuzat şi am zis: ucideţi-mă de tot, faceţi ce vreţi, dar eu declaraţii video nu dau. Înţelegeţi, fabula ceea a fost scrisă de către poliţişti, a fost pusă pe un stick şi a fost dusă lui Busuioc şi gata”, spune Malarciuc.

Au urmat nouă luni de detenţie în Penitenciarul nr. 13, dintre care mai bine de jumătate de termen a fost ţinut în izolator şi presat cu regularitate.

În Penitenciarul 13 m-am aflat nouă luni de zile, iar despre condiţii ce pot să vă spun? Închipuiţi-vă, cinci luni am fost ţinut în cameră izolat, singur. Am fost şi în subsol în diferite camere, am fost aruncat şi în celule de presiune, cum se zice la noi, moldoveneşte, în „pres hată” am fost aruncat. Mă intimidau, veneau cu percheziţii la mine, mi se luau toate actele pe care le mai acumulam pe dosar, numere de telefoane, chestii de genul acesta. Eu pot să-i spun şi lui domnul Pîntea, care a venit de 1 aprilie, eram singur în celulă, iar eu înainte de asta am fost la dânşii şi le-am spus: voi dacă mai veniţi odată şi îmi faceţi percheziţii şi îmi luaţi iar documente, eu mă mutilez, că nu mai am încotro. Zic: dacă veniţi, veniţi cu camera video, să filmeze percheziţia. Pe 1 aprilie a venit, da, avea aici cineva camera care filma şi iar mi-au fost luate documentee şi i-am zis în faţă, în cameră: domnule Pîntea, ce faceţi dumneavoastră, iar luaţi. Şi pentru asta, pentru aceste cuvinte mi s-au tăiat coletele. Nici nu vreau să spun. Ei psihologic m-au distrus pe mine acolo. Necătând la faptul că eu sufeream de bronşită cronică, eram aruncat în subsol, în celulă. După ce m-au scos pe mine din celulă, l-au aruncat pe David Davitean, că sărmanul stă acolo în şobolani, în 115 acolo. Adică, ştiu ei cum să lucreze ca să-l aducă pe om la disperare”, spune Valeriu Malarciuc.

Eram dus în cabinetul 23 şi 24, nu ca toţi deţinuţii care se duc la întâlnire cu avocaţii. Eu eram dus în cabinetele acestea unde îl aduc pe Veaceslav Platon, pe Vlad Filat, pe David Davitean. Pe noi ne duceau acolo unde era totul sub ascultare. Şi mai tare au început să mă preseze când au aflat că eu am scris scrisori către preşedintele României, către poliţia României, către procurorul general al României. Ei căutau un stick (memorie USB) cu informaţii şi eu să dau declaraţii care l-ar incrimina pe Renato Usatîi. Vă mai spun un lucru, ca să ajungă şi la deştepţii aceştia de procurori, la grupul acesta criminal organizat - stickul acesta şi foile care au fost scrise, ele au fost făcute când Vitalie Proca era în Rusia. Orice expertiză poate să demonstreze când a fost scrisă”, continuă Malarciuc.

Totodată, acesta a menţionat mai multe nume, printre care şi cele ale persoanelor oficiale care l-au vizitat pe Proca după gratii în România.

Când s-a început toată chestia asta, acum un an şi ceva, când Vitalie Proca a dat un interviu la un canal de televiziune din România şi a spus că au venit oameni influenţi în România, eu ştiu şi cine a fost omul acela. A fost acesta, vice-consulul ori consulul, cum îi zice - Rusu, cu un anumit om din organele de drept din Republica Moldova. Gnatiuc şi cu Rusu, reprezentantul de la ambasadă. Eu cunosc absolut tot, cunosc numele persoanelor care au fost la întâlnirea ceea la care se referea Vitalie Proca în interviu nu demult. Cunosc cum a fost transmisă arma, cunosc câţi bani i s-a dat lui în Londra - 5 mii de pounds. Cunosc foarte multe... A ieşit acesta, cum îi zice, Ion Druţă, Pisatel, şi zice că eu sunt nănaşul lui Proca şi chestii de acest gen. Ori la Publika, cum s-a vehiculat că eu am stat cu Proca la Rezina. Eu în primul rând vreau să vă spun că niciodată în viaţă nu am fost judecat şi nu am fost închis. În al doilea rând, eu sunt mai mic ca Proca şi eu nu sunt căsătorit. Nănaşul lui de cununie a decedat în 2011. (...) Ştefârţă, Bacalîm, Busuioc, Constantin Miron, cine mai era acolo - aceştia toţi sunt un grup criminal organizat cu pagoane”, a mai spus Malarciuc.