Comisia parlamentară pentru Drepturile Omului i-a chemat la raport pe reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi ai celui de Interne pentru a prezenta informaţii despre modul de prevenire a torturii în penitenciare şi în izolatoarele de detenţie preventivă.

Reprezentantul MAI nu i-a convins însă pe unii deputaţi că schimbările sunt cu adevărat eficiente, iar drept exemplu a fost adus cazul Andrei Brăguţă.

Membrii Comisiei pentru Drepturile Omului au întrebat şi despre măsurile pe care le-au luat autorităţile după moartea suspectă în penitenciar a lui Andrei Brăguţă. Întrucât raportorii le-au spus că nu au recurs la alte acţiuni decât cele care erau şi până acum, unii deputaţi au încercat să trage foloase şi s-au lăudat că vor veni cu propriile măsuri de prevenire a unor situaţii similare. Potrivit avocatului poporului Mihail Cotorobai, condiţiile de detenţie în unele izolatoare continuă să fie departe de a fi decente.

Autorităţile susţin că în 2018 urmează să fie renovate 15 izolatoare de detenţie provizorie. Iar până în 2021 ar putea fi construită o închisoare nouă, care va avea o capacitate de peste 1500 de locuri.