Invitaţii consideră că CSM nu este o instituţie reprezentativă pentru judecători, iar alegerea noilor membri în Consiliu, care va avea loc la adunarea generală de pe 20 octombrie, se va desfăşura în contextul unei lipse de transparenţă.

„Noi nu putem vorbi despre o balanţă şi contrabalanţă în această situaţie. Oricum şase voturi ale judecătorilor întotdeauna pot fi blocate de către ceilalţi şase membri care sunt reprezentanţi ai puterii legislative şi puterii executive. Când majoritatea preponderentă nu este a corpului judecătoresc, nu putem vorbi despre un CSM independent, ci despre unul controlat politic”, a opinat fosta judecătoare Domnica Manole.

„La publicarea listelor candidaţilor care aspiră la un mandat de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, m-a mirat faptul că au fost desemnate exact câte două candidaturi, fără alternative. Se creează percepţia că au desenat: doi judecători de la Curtea Supremă, fără alternativă, doi judecători de la Curtea de Apel”, a spus Gheorghe Balan, magistrat la Judecătoria Chişinău.

„După desemnarea acestor candidaturi, urma să fie publicat profilul fiecărui candidat, programul de activitate al acestor judecători, ca societatea civilă, colegii să facă cunoştinţă. Mai mult ca atât, era necesar să se organizeze dezbateri în teritoriu. Iar reieşind din faptul că au fost propus doar numărul de judecători care este necesar de ales, fără alternativă, nu putem vorbi despre respectarea legii. Este o procedură care demarează cu încălcarea prevederilor legale. Atunci când candidează un singur candidat, nu putem vorbi despre democraţie”, a adăugat Domnica Manole.

Totodată, fosta judecătoare a Curţii de Apel Chişinău şi fosta vicepreşedintă a Colegiului disciplinar din subordinea CSM consideră că activitatea actualei componenţe a Consiliului a fost în detrimentul justiţiei.

„După părerea mea, situaţia care s-a creat acum în justiţie este cea mai gravă de la promovarea independenţei puterii judecătoreşti, fiindcă niciodată nu am avut un CSM care să activeze în detrimentul independenţii puterii judecătoreşti, atunci când promovează judecători fără merit, judecători cu mai puţină experienţă, atunci când petrece şedinţe judiciare cu uşile închise, şedinţe secrete”, spune Manole.

Printre subiectele abordate s-a numărat şi recentul congres al Asociaţiei Judecătorilor, condus de controversatul judecător de la CSJ Ion Druţă, care s-a desfăşurat fără anunţarea în prealabil a presei.

„La acest congres, spre deosebire de alte congrese care au avut loc anterior, a fost o prezenţă foarte scăzută. Am văzut că nu este numărul necesar de judecători. Dar, de fapt, m-am dus la congres cu gândul de a depune cerere şi a părăsi rândurile acestei asociaţii a judecătorilor”, susţine magistratul Gheorghe Balan.

„Sunt şi eu membră, nu am părăsit această asociaţie, dar nu am participat deoarece nu am fost în ţară. Din spusele altor colegi, ştiu că a decurs ca pe timpurile regimului sovietic, fără luări de cuvânt, fără luări de atitudini. S-a votat darea de seamă care a fost prezentată de către preşedintele Asociaţiei şi în acest mod s-au finisat lucrările congresului. Pentru ce sunt chemaţi judecătorii la această adunare? Doar pentru a vota şi a aproba darea de seamă a preşedintelui asociaţiei. Şi de ce judecătorii acceptă acest scenariu bine regizat? Iată aceasta este problema. De ce acceptă corpul judecătoresc un asemenea comportament pasiv? De ce nu pune în discuţie problemele justiţiei?”, a menţionat Domnica Manole.

„Despre ce fel de activism al judecătorilor poate fi vorba în situaţia în care congresele Asociaţiei judecătorilor urmează să aibă loc anual, dar acest congres a avut loc la o distanţă de doi ani şi jumătate?”, a spus şi Gheorghe Balan.

La final, invitaţii au fost întrebaţi cum văd ei redresarea situaţiei din sistemul judecătoresc. 

„În opinia mea fermă, primul lucru care trebuie făcut este reformarea Consiliului Superior al Magistraturii. Toate problemele în justiţie sau, mai corect, agravarea stării de lucruri în justiţie a pornit de la Consiliul Superior al Magistraturii, de la diminuarea pârghiilor de influenţă, pârghiilor de garanţie a judecătorilor şi sporirea pârghiilor de influenţă asupra judecătorilor”, a menţionat Manole.

„Actuala componenţă a Consiliului Superior al Magistraturii, cu mici excepţii, îşi va ocupa locul destoinic în istoria neagră a justiţiei moldoveneşti, controlate la greu politic. De aceea eu am pledat pentru un Consiliu curat, credibil şi refreşat”, a conchis Gheorghe Balan.

În acelaşi timp, Domnica Manole a îndemnat judecătorii ca pe 20 octombrie, când opt concurenţi vor lupta pentru şase locuri în CSM, să voteze candidaţii care vor fi în măsură să schimbe sistemul. Anterior, toate acuzaţiile aduse la adresa Consiliului au fost respinse de către şeful instituţiei, Victor Micu.

De menţionat că şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, membrul CSM Mihai Poalelungi, a fost invitat la emisiunea „60 de minute”, însă judecătorul a refuzat participarea.