„Consiliului Superior al Magistraturii este reprezentantul uneia din cele trei puteri în stat – puterea judecătorească, iar de multe ori, spre regret, putem să constatăm lipsa acesteia, prin lipsa de reacţie, prin lipsa de atitudine. Cred că în primul rând trebuie de explicat de ce este importantă această alegere şi acest eveniment care va avea loc vineri, pe data de 20 octombrie. Înainte de toate, Consiliul Superior al Magistraturii este o instituţie care e responsabilă de independenţa judecătorilor, de organizarea şi funcţionarea sistemului judecătoresc; este cel care de multe ori trebuie să reacţioneze la toate fenomenele şi evenimentele care au loc în justiţie. Apropo, pe ultimul mandat al acestui Consiliu noi am fost martori la mai multe evenimente, care ne-au marcat şi câteodată au dat note negative sau pozitive pe alocuri în reforma sectorului justiţiei”,  a mai declarat Ion Guzun.

Enumerând problemele grave din sistemul judecătoresc, expertul a menţionat că  ONG-urile din ţară consideră „absolut necesar ca să existe proceduri transparente de alegere a candidaţilor la funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii”.

„Consiliul Superior al Magistraturii, care să fie responsabilă de organizarea şi funcţionarea sistemului judecătoresc. Şi este inevitabil ca ea să răspundă sau să reacţioneze atunci când sistemul de justiţie sau independenţa justiţiei este pusă în pericol, dar şi să reacţioneze în cazurile de integritate a judecătorilor, să promoveze în mod corect, transparent şi să adopte o hotărâre motivată. Deci, asta este activitatea Consiliului”,  a adăugat consilierul juridic.

Întrebat despre dezbaterea publică privind informarea judecătorilor, dar şi a societăţii despre candidaţii propuşi,care nu a fost desfăşurată din motiv că doar un candidat şi-a confirmat prezenţa, Ion Guzun a spus: „Nu e nicio îndoială că concurenţii ar putea să vorbească bine despre ce vor face în calitatea lor de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, dar dezbaterea pe care noi am vrut să o facem a fost, în primul rând, pentru judecători, pentru că pe moment corpul de judecători este la aproximativ 40 la sută din judecători tineri, iar candidaţii ar putea să nu fie cunoscuţi în rândul judecătorilor. Anume pentru aceasta, inclusiv pentru societate în general, am vrut să organizăm o dezbatere publică, dar care, spre regret, nu a avut loc, pentru că nu puteam face o asemene dezbatere cu un singur candidat. Şi eu cred că asta a fost una dintre puţinele oportunităţi în care candidaţii la funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii să discute în public. Admitem faptul că judecătorii sau nu toţi judecătorii pot vorbi, în public să răspundă la întrebările mass-media sau ale altor organizaţii neguvernamentale, dar, cel puţin, nu am văzut o deschidere sau o încurajare de către Consiliul Superior al Magistraturii, de către alţi colegi ca aceşti candidaţi la funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii să vină la aceste discuţii, pentru că în fond beneficiarii suntem noi toţi”.

Precizăm că la sfârşitul acestei săptămâni, în cadrul Adunării generale a judecătorilor ar urma să fie aleşi şase noi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, singurul organ de autoadministrare judecătorească. Într-o declaraţie comună, mai multe organizaţii ale societăţii civile semnalează un nivel redus de transparenţă în procesul de înaintare a candidaţilor, publicarea întârziată a programelor lor de activitate şi lipsa interesului pentru organizarea unor dezbateri publice între candidaţii care au fost propuşi de Curtea Supremă de Justiţie, curţile de apel şi de instanţele de fond.