Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza de învinuire a celor trei în judecată.

Operaţiunea de reţinere a Consulului general al Republicii Moldova la Istanbul a avut loc pe 16 noiembrie 2016, pe Aeroportul Internaţional Chişinău.

Potrivit probelor acumulate, în intervalul anilor 2012 – 2016, consulul ar fi extorcat şi primit bani şi bunuri pe teritoriul consulatului RM din Istanbul în schimbul urgentării şi simplificării unor servicii consulare pentru şapte persoane din Iordania, Liban, Siria şi Irak.

De asemenea, acesta mai este învinuit de încălcarea flagrantă a legislaţiei la eliberarea actelor de intrare şi şedere pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetăţeni de origine arabă. El asigura acordarea în regim de urgenţă a vizelor, fără prezentarea solicitantului la Consulat. Pentru aceste servicii el lua între 100 - 200 de dolari.

În cadrul aceleiaşi cauze penale figurează şi Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova, care este învinuit de influenţarea mai multor persoane, care ar fi dat mită pentru perfectarea actelor la Consulatul Moldovei de la Istanbul.

Oficialul sirian, redirecţiona prin intermediul fratelui său, cetăţeni sirieni la Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul, care, contra sumelor de 1000 - 2000 dolari SUA, le acorda, în termeni restrânşi, vize de lungă şedere pe teritoriul statului nostru.

Dacă va fi recunoscut vinovat de comiterea coruperii pasive, Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare, amendă de la 8.000 până la 10.000 unităţi convenţionale cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de până la 15 ani.

Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova împreună cu fratele său riscă de la 6 până la 12 ani de închisoare şi o amendă de la 6000 până la 8000 unităţi convenţionale.