De la 1 ianuarie 2017 în Republica Moldova are loc reorganizarea instanţelor judecătoreşti. Procesul presupune comasarea a 42 de instanţe care funcţionau la finele anului 2016, în 15 judecătorii.

Potrivit legii unificarea sediilor judecătoriilor se va efectua treptat, până în data de 31 decembrie 2027, pe măsura creării condiţiilor pentru aceasta, conform planului aprobat de Parlament la propunerea Guvernului.

De exemplu judecătoriile Centru, Buiucani, Rîşcani, Botanica şi Ciocana din municipiul Chişinău fuzionează prin contopire, formând Judecătoria Chişinău, sau judecătoriile Briceni, Donduşeni şi Ocniţa fuzionează prin contopire cu Judecătoria Edineţ, formând Judecătoria Edineţ etc.

Procesul de fuziune a dus la apariţia unor blocaje. Astfel majoritatea instanţelor din ţară au sistat publicarea pe portalul instante.justice.md a deciziilor încă de la finele anului trecut.

Unele, în special din Chişinău au publicat câteva decizii adoptate în primele zile ale anului 2017, după care procesul a fost sistat fără a se anunţa motivele.

Doar Curtea Supremă de Justiţie a continuat fără careva blocaje să îşi publice verdictele.

Elena Corolevschi, şefa Direcţiei administrare instanţe judecătoreşti şi sisteme informaţionale judiciare din cadrul Ministerului Justiţiei nu a putut să explice din start ce se întâmplă. "Vom verifica care este situaţia şi vă vom oferi explicaţiile de rigoare", a declarat responsabila.

Peste două zile, mai precis miercuri, 25 ianuarie 2017 un specialist din cadrul Direcţiei a explicat situaţia creată prin faptul că pe pagină se efectuează lucrări de mentenanţă ca urmare a procesului de fuziune a instanţelor.

Totodată el a dat asigurări că în scurt timp pe acest portal WEB, (de întreţinerea căruia s-a ocupat o perioadă o firmă ce importă şi comercializează tehnică sanitară), vor fi publicate toate informaţiile cu privire la procesul judiciar de la şedinţe, la hotărâri şi încheieri.

De notat că reorganizarea sistemului de instanţe judecătoreşti este prevăzută de matricea de politici, anexă a Acordului de finanţare dintre Guvern şi Uniunea Europeană privind Programul de suport al reformei justiţiei.