„Faptul că s-au ridicat anumite salarii pentru unii oameni care ar trebui să stea pe banca acuzaţilor sau la puşcărie nu înseamnă reformă în justiţie. Din punctul nostru de vedere, reforma în justiţie ar trebui să fie palpabilă, trebuie să fie simţită şi văzută de cetăţeni în actul de justiţie. Noi avem nevoie de act de justiţie drept. Nu mai repede sau mai încet. Este importantă celeritatea unui act, dar nu în detrimentul actului de justiţie”, a menţionat Andrei Năstase.

„Justiţia noastră este la subsolul clasamentului în lume şi în Europa. Toţi cei care sunt în justiţie să fie trecuţi printr-un concurs, cu comisii mixte formate din specialişti integri, profesionişti din Republica Moldova, dar şi din exterior. În condiţiile legii, să se aplice testul cu poligraful. Nu s-a încercat nimic. Este o lege care intră în pachetul de reformare a justiţiei, dar nu mai este aplicată, pentru că s-a dorit să se umple sistemul cu tot felul de rude de-ale lui Poalelungi, Pleşca, Druţă. Şi mai apoi să fie foarte greu de scos afară”, a continuat liderul PPDA.

În context, Andrei Năstase susţine că pentru reformarea sistemului judecătoresc trebuie să fie aplicată legea confiscării extinse: „O altă chestiune este aplicarea pe deplin a legii confiscării extinse, să fie întărită această lege. Şi judecătorii, procurorii care nu-şi demonstrează  averile, atunci să le fie confiscate. Uitaţi-vă ce face Melniciuc din statul nostru, fără nici un fel de pedeapsă. Vorbesc de preşedintele Judecătoriei Râşcani, iar într-o zi s-ar putea să-l vedem la Curtea Supremă de Justiţie”.

„Sunt unii judecători care pleacă din sistem de frică, pentru că nu vor să mai aibă de a face cu acest sistem corupt şi putred. Nu vor să mai îndeplinească comenzi. Dacă nu ai îndeplinit comanda, eşti pe lista neagră şi într-o bună zi rişti ceva. Alţii pleacă pentru că legea cu privire la judecători se modifică şi atunci vor beneficia de alte pensii. Din păcate, în urma acestor plecări, sistemul nu se curăţă. Cei putred de corupţi rămân în sistem, pentru că nu au nevoie de pensii la câtă mită ridică. De aceste lucruri trebuie să se ocupe Procuratura”, a punctat preşedintele PPDA.