Avocatul magistratei susţine că decizia de astăzi a judecătorului de instrucţie va fi contestată la Curtea de Apel. „Judecătorul nu a luat astăzi în consideraţie că nu sunt întrunite toate temeiurile de pornire a urmăririi penale şi că ordonanţa de pornire a urmării penale nu corespunde cerinţelor legale”, a explicat apărătorul.

Magistrata de la Curtea de Apel Chişinău este cercetată penal pentru decizia prin care a obligat CEC să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către popor.

Pe 15 septembrie Curtea Supremă de Justiţie urmează să examineze cererea avocaţilor Domnicăi Manole de recuzare a completului de judecată care va examina solicitarea magistratei de contestare a hotărârii CSM prin care s-a dat curs solicitării procurorului general interimar Eduard Harunjen de pornire a urmăririi penale în privinţa judecătoarei.

Amintim că CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală pe numele Domnicăi Manole, în urma deciziei de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul republican de modificare a Constituţiei, proces pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni.

Hotărârea a fost criticată de către reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău. Ulterior, decizia CSM a fost atacată la CSJ. În pofida neexaminării cauzei, procurorii au demarat urmărirea penală şi au ridicat calculatorul din biroul Domnicăi Manole.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.