La începutul anului trecut, Moldova Curată a relatat despre faptul că în anii 2013 şi 2014 Radu Blaj a contrasemnat şi avizat 65 de acte pentru construcţia unor imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”. Atunci Moldova Curată a intrat în posesia copiilor câtorva autorizaţii în care documentaţia de proiect a fost elaborată de această firmă.

Astfel, la 30 aprilie 2013, Radu Blaj, în calitate de arhitect-şef interimar, a autorizat executarea lucrărilor de construcţie a trei case de locuit individuale în cartierul locativ „Bucovina” din municipiul Chişinău. Şi în anul 2014 arhitectul a semnat o autorizaţie, a cărei documentaţie de proiect a fost elaborată de aceeaşi firmă. Este vorba despre autorizarea construcţiei unui bloc pe strada „Bariera Orhei” din sectorul Râşcani al capitalei.

La scurt timp de la publicarea materialului, Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat şi a stabilit că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Radu Blaj a contestat în instanţă decizia. În luna iunie 2015, Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău a dat câştig de cauză CNI. Nici de data aceasta Blaj nu a fost de acord cu hotărârea, aşa că funcţionarul a atacat-o la Curtea de Apel Chişinău. Atunci, avocatul lui Blaj, Vladislav Roşca, motiva că “cercetând minuţios actele contrasemnate de către Radu Blaj, se constată că, acestea au fost avizate în corespundere cu atribuţiile sale de serviciu, nefiind admisă încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, deoarece beneficiarii autorizaţiilor de construcţii sunt întreprinderi, conducătorii cărora nu sunt persoane apropiate ale apelantului”.

Conflict de interese confirmat şi de CSJ

Judecătorii de la Curtea de Apel au decis că argumentele apărătorului nu sunt întemeiate şi au respins apelul, astfel menţinând decizia primei instanţe.

Radu Blaj a mers şi la Curtea Supremă de Justiţie, însă şi aici a pierdut procesul. O decizie irevocabilă a fost emisă în luna mai.
Potrivit actului CNI, pentru încălcarea admisă, Radu Blaj ar fi trebuit să fie sancţionat cu o amendă de până la 6 mii de lei, iar după ce actul de constatare a rămas în vigoare, Comisia ar fi trebuit să depună o solicitare în instanţa de judecată pentru constatarea nulităţii actelor semnate şi avizate în conflict de interese de Radu Blaj.

Funcţionarul însă a scăpat de sancţiune şi de alte procese de judecată. El a explicat pentru Moldova Curată că Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) nu l-a amendat, deoarece ar fi expirat termenul de prescripţie de la data admiterii ilegalităţii. Nici actualul ANI nu a mers în instanţă pentru a solicita anularea contractelor.

Au urmat şi alte scăpări

Acest caz nu este singurul în care Radu Blaj scapă de justiţie. În această săptămână funcţionarul a revenit la serviciu, chiar dacă are statut de învinuit într-un dosar de corupţie. El este cercetat pentru că, împreună cu alţi funcţionari de la primărie, ar fi estorcat bani de la agenţi economici în schimbul perfectării unor acte.

Radu Blaj a fost deţinut în izolatorul CNA, fiind plasat acolo la solicitarea procurorilor, apoi Judecătoria Buiucani a Capitalei a emis pe numele lui un mandat de arest la domiciliu. Ulterior, el a ajuns din nou în izolatorul CNA, iar la sfârşitul lunii august curent, Blaj fost lăsat sub control judiciar, întrucât a plătit o cauţiune de 140.000 de lei.

Sursa: Moldova Curată