Despre aceasta au declarat astăzi apărătorii lui Platon, Ana Ursachi şi Ilia Novikov, avocatul rus care i-a reprezentat interesele pilotului ucrainean Nadia Savcenko, capturată şi deţinută în Rusia.

„Dosarul lui Veaceslav Platon nu are nicio legătură cu furtul miliardului, aşa cum tirajează mijloacele de presă controlate de Plahotniuc. Este vorba de o pretinsă tranzacţie de 80 de milioane de dolari cu activele Victoriabank. Vă amintiţi scandalul de la Victoriabank din 2014, când nişte investitori străini au cumpărat câteva companii de asigurări şi alte active. Platon insistă că cel care a vândut a fost Plahotniuc. Ulterior investitorii au fost nemulţumiţi pentru că ei au dat bani, dar nu şi-au primit activele. Ulterior banii au fost întorşi investitorilor, dar nu de Plahotniuc, ci au fost acoperiţi din rezervele BNM. Acum Platon este acuzat de fraudă în baza unor mărturii incoerente ale lui Ilan Shor. Procesul verbal a fost scris în limba română pe care Shor nici măcar nu o cunoaşte. Acolo sunt utilizate perfect sintagme juridice, iar la sfârşit se indică că el a citit şi că înţelege ce e scris. Considerăm că este un proces verbal fals şi este o probă care planează asupra întregii investigaţii legate de Platon”, a declarat Ana Ursachi.

„Considerăm că viaţa lui Platon este în pericol şi că el ar putea fi ucis în izolator. Oamenii care stau în spate sunt foarte influenţi dacă au reuşit să sincronizeze acţiunile instituţiilor de drept din cele două state. Ei se tem de mărturiile pe care Platon ar putea să le facă în dosarul jafului miliardului”, a menţionat avocatul rus Ilia Novikov.

Potrivit avocaţilor, Platon a făcut ieri mai multe mărturii grave împotriva lui Plahotniuc, dar şi la adresa mai multor demnitari implicaţi, printre care finul oligarhului Andrian Candu. „Veaceslav Platon susţine că toţi banii de la Banca de Economii au ajuns la Plahotniuc şi că el poate demonstra acest lucru. Acum ne întrebăm de ce în baza declaraţiilor lui Shor asistăm la cinci, şase aresturi, dar nimeni nu se autosesizează pe marginea declaraţiilor lui Platon”, a adăugat Ana Ursachi.

Apărătorii lui Platon au vorbit şi despre toate încălcările în procesul de extrădare a lui Veaceslav Platon de către autorităţile ucrainene şi sunt siguri că vor găsi dreptatea la CEDO.

„La Kiev am reuşit să vorbim cu Veaceslav Platon doar 40 de minute. Dacă s-ar fi respectat toate procedurile, extrădarea ar fi durat cel puţin două luni. Ucraina nu ar fi putut reuşi mai devreme. Procedura a fost ilegală şi motivată politic atât de Ucraina, cât şi de Moldova. A fost o grabă mare, s-a ignorat total procedura. Pe 29 august deja el a fost anunţat că este extrădat, i s-au pus cătuşe, iar peste trei ore era deja la Chişinău” , a spus Ilia Novikov. „A fost adus cu un avion privat. Astfel de avioane în Republica Moldova deţin doar Plahotniuc şi Shor”, a adăugat Ana Ursachi.

Potrivit lui Ilia Novikov, autorităţile de la Kiev nu au emis nicio decizie care să indice că paşaportul deţinut de Platon ar fi nevalabil. „Nimeni nu a spus că paşaportul este fals, nimeni nu a dovedit că a fost obţinut fraudulos. Este un fel de schemă prin care funcţionarii o fac pe proştii”, a spus avocatul rus.

Precizăm că ieri, la Curtea de Apel, Veaceslav Platon a făcut mai multe declaraţii răsunătoare privind frauda bancară. Potrivit avocaţilor, Platon a spus numele mai multor demnitari implicaţi în acest caz. El a transmis că poate demonstra faptul că în jaful bancar ar fi implicaţi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, fostul guvernator al Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, primarul oraşului Orhei, Ilan Shor, şi foştii premieri Chiril Gaburici şi Iurie Leancă. Beneficiarul banilor ar fi oligarhul Vladimir Plahotniuc. Niciunul dintre cei vizaţi nu a comentat deocamdată acuzaţiile.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.