„Reprezentanţii Amnesty International Moldova (AIM) au mers într-o vizită de lucru la Penitenciarul 13 din Chişinău, la data de 7 septembrie curent. Scopul vizitei a fost de a discuta cu deţinuţii, în special din subsolul penitenciarului, din celule disciplinare. Conform calificărilor experţilor naţionali şi internaţionali, din spusele deţinuţilor şi avocaţilor acestora, condiţiile de detenţie din penitenciar încalcă drepturile fundamentale ale omului, fiind motivul sutelor de condamnări ale RM la CtEDO /art.3/. De asemenea, Amnesty International Moldova a solicitat Ministerului de Interne şi Departamentului Instituţiilor Penitenciare de a permite accesul în celulele unor deţinuţi, care în ultimele luni, au emis alegaţii grave de tortură şi rele tratamente în detenţie, precum ar fi cea a lui Vladimir Filat sau Veaceslav Platon, lucru care nu ne-a fost permis”, se menţionează într-un comunicat.

Membrii Amnesty International Moldova spun că Penitenciarul 13 este „o închisoare a contrastelor”. „Grupuri sanitare murdare şi aer impregnat cu miros de canalizare, sistem de aerisire nefuncţional, iar pe de altă parte existenţa unor celule renovate din contul deţinuţilor, dotate cu frigidere, televizoare, ferestre din termopan şi cuptoare cu microunde”, relatează membrii organizaţiei.

În acest context, Amnesty International Moldova reiterează solicitarea, adresată în repetate rânduri organelor de resort, de a închide Penitenciarul 13, din cauza condiţiilor de detenţie inumane. 

„Un stat care se absolveşte de la răspundere faţă de cetăţenii săi, indiferent unde aceştia se află, este un stat care se absolveşte de oameni”, concluzionează organizaţia.

„Demnitatea umană este lezată zilnic de către statul Republica Moldova, inclusiv în detenţie. Dreptul de a nu fi supus unui tratament inuman şi degradant este unul absolut, dar încălcat de statul Republica Moldova, în ciuda semnării mai multor documente internaţionale în domeniu. Amnesty International Moldova a solicitat, în repetate rânduri, sistarea activităţii Penitenciarului nr.13, care nu corespunde nici unui standard din domeniul drepturilor omului. Moldova pierde anual zeci de dosare la CEDO, plătind sume enorme persoanelor schilodite în penitenciare”, se mai arată într-un comunicat.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.