Dacă numele jude­că­to­ri­lor au fost făcute publice, cele ale exe­c­u­to­ri­lor jude­că­to­reşti nu. Sur­sele ZdG au con­fir­mat că cei trei exe­c­u­tori jude­că­to­reşti sunt George Boţan (foto), un per­so­naj impli­cat de-a lun­gul tim­pu­lui în mai multe scan­da­luri, dar care a fost de fie­care dată sal­vat de instan­ţele de jude­cată, după ce a fost demis din func­ţie, Nico­lae Zmeu care acti­vează în Cimiş­lia şi Nico­lai Cîl­cic, care este exe­c­u­tor jude­că­to­resc în Comrat.

În 2011, fiind acu­zat de impli­care în ata­cul rai­der de la Uni­ver­sal­bank, exe­c­u­to­rul jude­că­to­resc George Boţan era dis­po­ni­bi­li­zat din sis­tem, printr-un ordin al minis­tru­lui Jus­ti­ţiei de atunci, Oleg Efrim. La scurt timp, însă, Boţan a fost res­ta­bi­lit. În 2015, un alt minis­tru al Jus­ti­ţiei, Vla­di­mir Grosu, sem­nează un ordin prin care Boţan este lăsat fără licenţă, fiind acu­zat de alte acţiuni ile­gale. La scurt timp însă, din nou, jude­că­to­rii au sus­pen­dat ordi­nul minis­tru­lui, iar exe­c­u­to­rul şi-a putut con­ti­nua acti­vi­ta­tea. Cur­tea de Apel Chi­şi­nău, la înce­pu­tul aces­tui an, i-a retras din nou licenţa, însă punc­tul final în acest dosar a fost pus acum o săp­tămână, de Cur­tea Supremă de Jus­ti­ţie. Un com­plet de jude­că­tori, din care au făcut parte Mari­ana Pitic, jude­că­toa­rea ajunsă con­tro­ver­sat în cadrul instanţei supreme, dar şi Oleg Ster­ni­oală, magis­trat la nunta căruia, din toamna anu­lui 2014, par­ti­cipa şi George Boţan, au dis­pus, repe­tat, res­ta­bi­li­rea licenţei exe­c­u­to­ru­lui jude­că­to­resc.

George Boţan este exe­c­u­tor jude­că­to­resc de aproape 10 ani. Din 2011, însă, numele aces­tuia a fost impli­cat în mai multe dosare dubi­oase, dese­ori fiind acu­zat că ar fi încăl­cat legea. În 2011, după ce a dis­pus exe­cu­ta­rea unor deci­zii în cazul aşa-zisului atac rai­der de la Uni­ver­sal­bank, Oleg Efrim, minis­trul Jus­ti­ţiei, dis­pu­nea sus­pen­da­rea lui Boţan din fun­cţie. În 2012, însă, Boţan este res­ta­bi­lit. În iulie 2015, un alt minis­tru al Jus­ti­ţiei, Vla­di­mir Grosu, îl eli­mină pe Boţan din sis­tem, după ce a sem­nat un ordin prin care exe­c­u­to­ru­lui jude­că­to­resc îi este retrasă licenţa în baza unei hotă­râri a Cole­gi­u­lui Dis­ci­pli­nar al Uniu­nii Exe­c­u­to­ri­lor Jude­că­to­reşti (UNEJ).

La biroul lui Nico­lai Cîl­cic per­soana care a răs­puns nu ne-a putut oferi un număr de tele­fon al avo­ca­tu­lui exe­c­u­to­ru­lui jude­că­to­resc şi a refu­zat prac­tic să dis­cute la subiec­tul reţi­ne­rii aces­tuia. La biroul lui Nico­lae Zmeu am fost anun­ţaţi că vom fi tele­fo­naţi ulte­rior de către apă­ră­to­rul său.

La doi ani şi jumă­tate după ce Cur­tea Supremă de Jus­ti­ţie a tri­mis pe adresa Cen­tru­lui Naţio­nal Anti­co­ru­pţie, Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­ru­pţie şi Con­si­li­u­lui Supe­rior al Magis­tra­tu­rii o notă infor­ma­tivă pri­vind impli­ca­rea mai mul­tor magis­traţi din R. Mol­dova într-o schemă dubi­oasă de spă­lare de bani, fiind indi­cate numele magis­tra­ţi­lor şi dosa­rele în care aceş­tia ar fi acţio­nat fra­u­du­los, pro­cu­ro­rul gene­ral inte­ri­mar a dis­pus por­ni­rea urmă­ri­rii penale pe numele lor şi, ulte­rior, reţi­ne­rea aces­tora. Fap­tul s-a pro­dus marţi, 20 sep­tem­brie 2016, dată la care doar 7 din cei 17 magis­traţi vizaţi în acele docu­mente mai acti­vează în sis­te­mul jude­că­to­resc. Între timp, un magis­trat a dece­dat, iar altul a reu­şit de mai mult timp să pără­sească nes­tin­ghe­rit Republica Mol­dova. Tot atunci au fost reţi­nuţi şi cei 3 exe­c­u­tori jude­că­to­reşti, iar un altul a fost anun­ţat în cău­tare.