„Această componentă de a da pe faţă o imagine că ar fi pornit reforma justiţiei, că se luptă cu corupţia este un efect secundar. Adevărata miză a acestor reţineri de judecători, a extrădării lui Veaceslav Platon au cauze mult mai profunde. Aici este vorba de acea investigaţie care a fost demarată la nivel internaţional în privinţa devalizării sistemului bancar din Republica Moldova, dar mai ales a spălării de zeci de miliarde de dolari proveniţi din Federaţia Rusă şi trecuţi prin sistemul justiţie şi sistemul bancar al Republicii Moldova”, a declarat activistul civic Valeriu Paşa.

„Noi am asistat la acest proces în momentul în care oligarhul Plahotniuc a vrut cumva să fie iertat de către societate. El încearcă să ne facă nişte pomeni. Mai întâi a fost jertfit Vladimir Filat, cu gândul că toată lumea va crede că Filat a furat singur miliardul şi o să dea vina pe el, iar Plahotniuc brusc o să devină tatăl iubit al naţiunii. Nu a mers. A încercat show-urile cu Ilan Shor, aici lucrurile sunt cu totul ridicole, aici nu este un proces de judecată este o imitaţie. Mult mai periculos a devenit lucrurile cu Veaceslav Platon, care, comparativ cu Filat, este independent de puterea lui Plahotniuc. Atunci a utilizat toate instrumentele din dotare pentru reţinerea lui în Ucraina şi extrădarea dubioasă. Adevărat miza a fost izolarea, deoarece avocaţii lui Platon au dat de înţeles că el este gata să colaboreze la ancheta internaţională. Următoarea etapă au fost aceşti judecători şi executori”, a adăugat Valeriu Paşa.

În această ordine de idei, Stella Jantuan a menţionat că încet-încet jocul guvernării iese de sub control şi scenariul nu va putea fi dus până la capăt. „Toate aceste jocuri care se iniţiază în această campanie electorală sunt destul de clare. De fapt, guvernarea încearcă la acelaşi pian să cânte câteva partide muzicale, ceea ce nu-i reuşeşte şi nu-i va reuşi. Acum s-au adunat mai multe elemente a diferitor jocuri care pe le făcea până acum guvernarea şi aceste elemente, care au ieşit de sub controlul celor care au iniţiat acest scenariu, încep să se transforme într-un joc, pe care nu-l vor pute duce până la capăt. S-au adunat prea multe – este această investigaţie în SUA, este Platon care a fost extrădat şi care nu tace. Ceea ce spune Platon nu este în aer, tot ce spune el este foarte atent analizat şi de către cetăţenii RM şi aceasta tot este luat la „creion” de către ambasadele acreditate în RM”, a explicat fostul deputat.

„Guvernarea nu este capabilă să facă un joc cât de cât ingenios, pentru că nu ştie să joace ingenios, pentru că nu are nici capacităţi de a juca ingenios. Miza este cu totul alta. Guvernarea vrea să joace pe diferite fronturi ca în perioada alegerilor să poată să-şi rezolve toate probleme - şi cu candidatul şi cu FMI, care trebuie să vină în RM. Să arate că iată lupta cu corupţia are loc”, a mai declarat Stella Jantuan.

Şi preşedintele Alianţei Anticorupţie, Valeriu Rusu, consideră că arestările în cazul „Laundromatului rusesc” au o tentă electorală: „Eu cred că este un spectacol înainte de alegerile prezidenţiale, pentru că pe parcursul acestor ani noi am văzut ce interese reprezintă politicul. Dacă ne-am referi la un stat de drept, funcţionarii din sistemul de drept trebuie să fie nişte îngeri păzitori. Dar la noi se întâmplă ce se întâmplă. Este un teatru tras de sfori de politicul care controlează şi care vrea să obţină acest fotoliu prezidenţial”.

Amintim că 15 judecători şi trei executori judecătoreşti au fost plasaţi în arest pentru 30 de zile după ce au fost reţinuţi în cazul Laundromatului rusesc”. Aceştia sunt bănuiţi de complicitate la spălare de bani şi riscă până la 10 ani de închisoare.

Jurnaliştii de la RISE Moldova au publicat un articol în care se menţiona că în perioada 2010-2014 organizaţii criminale şi politicieni corupţi din Rusia au transferat 20 de miliarde de dolari din fonduri murdare în cadrul unui circuit global de spălare de bani. În schemă a fost implicat un văr de-al lui Vladimir Putin, ofiţeri FSB, firme ruseşti, companii off-shore şi interpuşi sau aşa-zişi agenţi proxy. Procesul a fost „legalizat” prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova, despre care experţii spun că este controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Ulterior, banii spălaţi au fost răspândiţi în toată Europa.

Precizăm că liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a dezvăluit spălările de miliarde prin justiţia moldovenească încă în 2013.