Update

Magistraţii de la Judecătoria Buiucani urmează să emită mandate de arest pentru cei 15 judecători reţinuţi în dosarul „Laundromat”

Magistraţii de la Judecătoria Buiucani urmează să emită mandate de arest pentru cei 15 judecători reţinuţi în dosarul „Laundromat”
Sursa: jurnal.md Foto: ziuaconstanta.ro 22.09.2016 10:54
18:48
Update

Încă doi judecători, în arest preventiv pentru 30 de zile

Judecătoria Buiucani a emis mandat de arest pentru încă doi judecători. Aceştia vor sta în arest 30 de zile.

Precizăm că astăzi au fost emise mandate de arest pentru 12 judecători şi 3 executori judecătoreşti.

Ceilalţi trei magistraţi vor fi judecaţi mâine, iar şedinţa de judecată va începe la ora 08:45.

17:59
Update

Încă un judecător şi doi executori judecătoreşti, plasaţi în arest

Judecătoria Buiucani a emis mandat de arest pentru încă un judecător şi doi executori judecătoreşti. Aceştia vor sta în arest 30 de zile.

Precizăm că astăzi au fost emise mandate de arest pentru 10 judecători şi 3 executori judecătoreşti.
 

16:45
Update

Alţi patru judecători şi un executor judecătoresc vor sta în arest

Alţi patru magistraţi şi un executor judecătoresc au fost plasaţi în arest pentru  30 de zile, anunţă ofiţerul de presă al Centrului Naţional Anticorupţie, Angela Starinschi.

Până la această oră, mandate de arestare au fost emise pe numele a nouă magistraţi şi a unui executor judecătoresc.
 

15:31
Update

Şi preşedintele Judecătoriei Teleneşti a fost plasat în arest; Când trebuia să pronunţe decizia, magistratul Victor Răţoi a dat afară presa şi a încuiat uşa sălii de şedinţe

Preşedintele Judecătoriei Teleneşti, Iurie Hârbu, a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Decizia a fost luat acum câteva clipe de către judecătorul Victor Răţoi.

La Judecătoria Buiucani, acolo unde continuă şedinţele de judecată în care procurorii cer mandat de arestare pentru magistraţii şi executorii reţinuţi şi bănuiţi în dosarul spălătoria de miliarde de dolari din Rusia prin sistemul judecătoresc al RM, se întâmplă lucruri ciudate.

În momentul în care trebuia să fie anunţată decizia, judecătorul Victor Răţoi a refuzat să ofere acces presei, a dat afară reporterii şi a încuiat uşa.

Răţoi a declarat că nu va pronunţa decizia în faţa presei şi a chemat un poliţist pentru a restricţiona accesul presei în sala de şedinţe.
 

15:20
Update

Decis: 30 de zile de arest pentru preşedintele Curţii de Apel Comrat, Serghei Gubenco

Magistraţii de la Judecătoria Buiucani au emis mandat de arestare şi pe numele preşedintelui Curţii de Apel, Serghei Gubenco.

Precizăm că în 2010, magistratul a hotărât să dea 200 de milioane de dolari unei companii britanice într-un aşa-zis litigiu pe care aceasta îl avea cu două firme ruseşti şi un bărbat din localitatea Congaz, autonomia găgăuză. A fost una dintre deciziile luate de către instanţele din Moldova care au permis tranzitarea a 18,2 miliarde de dolari de la aproximativ 100 de companii ruseşti în 21 de bănci.

Mai apoi, banii au fost transferaţi în 19 firme din Marea Britanie, Noua Zeelandă şi Belize. De atunci până în prezent, Gubenco nu numai că a activat în sistem, ba chiar a fost avansat în funcţie de două ori. Iniţial, Consiliul Superior al Magistraturii a votat promovarea acestuia de la Judecătoria Comrat la Curtea de Apel din acest oraş. După doar câteva luni, membrii CSM au votat unanim şi l-au propus preşedintelui ţării pentru funcţia de şef al instanţei respective. Asta în pofida faptului că Nicolae Timofti i-a respins anterior candidatura pentru promovare, invocând probleme de integritate. Şi Serviciul de Informaţii şi Securitate a constatat existenţa unor elemente ce generează suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunţate de către Gubenco.

Cu toate acestea, în octombrie 2015 CSM l-a propus repetat, astfel că, potrivit legii, şeful statului a fost obligat să semneze decretul privind numirea lui Gubenco în funcţia de magistrat al Curţii de Apel Comrat. Atunci, hotărârea CSM a fost criticată de către unii experţi în drept, care au menţionat că în acest fel este compromisă imaginea sectorului judecătoresc.

14:24
Update

Judecătorul Sergiu Lebediuc, în arest pentru 30 de zile

Şi magistratul Sergiu Lebediuc de la Judecătoria Comrat a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Această decizie a fost luată de judecătorul Ghenadie Pavliuc.

Magistratul nu a fost prezent la şedinţa de judecată, iar avocatul nu a oferit niciun detaliu. Rrugat de reporteri să se prezinte, acesta nici măcar nu a vrut să-şi spună numele.

12:08
Update

Magistratul Ghenadie Bîrnaz de la Judecătoria Râşcani va sta în arest 30 de zile

Magistraţii de la Judecătoria Buiucani au emis un mandat de arestare şi pe numele magistratului Ghenadie Bîrnaz. Astfel, judecătorul va sta în arest 30 de zile.

Potrivit avocatului, judecătorul a refuzat să se prezinte în instanţă şi pledează nevinovat. Avocatul magistratului a declarat că va ataca această decizie .

Ghenadie Bîrnaz activează în cadrul Judecătoriei Râşcani şi a fost reţinut în cazul spălătoriei de miliarde, atunci când au fost reţinuţi şi alţi 14 actuali şi foşti judecători.

În dosarul „Laundromat” au mai fost reţinuţi şi trei executori.

11:00
Update

30 de zile de arest pentru fostul magistrat Iurie Ţurcan, reţinut în cazul spălătoriei de miliarde

Fostul magistrat de la Judecătoria Râşcani Iurie Ţurcan a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Decizia a fost luată acum câteva clipe de magistraţii de la Judecătoria Buiucani.
 
Iurie Ţurcan a fost reţinut pe 20 septembrie, fiind bănuit de complicitate la spălare de bani în schema Laundromat.

Avocaţii magistratului au declarat că vor contesta această decizie.

Magistraţii de la Judecătoria Buiucani urmează să elibereze mandate de arestare pentru cei 15 judecători şi trei executori judecătoreşti care au fost reţinuţi pe 20 septembrie.

Cele 18 persoane au fost reţinute pentru 72 de ore, fiind învinuite de complicitate la spălare de bani. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele reţinute riscă de la cinci până la zece ani de închisoare.

Amintim că jurnaliştii de la RISE Moldova au publicat un articol în care se menţiona că în perioada 2010-2014 organizaţii criminale şi politicieni corupţi din Rusia au transferat 20 de miliarde de dolari din fonduri murdare în cadrul unui circuit global de spălare de bani. În schemă a fost implicat un văr de-al lui Vladimir Putin, ofiţeri FSB, firme ruseşti, companii off-shore şi interpuşi sau aşa-zişi agenţi proxy. Procesul a fost „legalizat” prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova, despre care experţii spun că este controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Ulterior, banii spălaţi au fost răspândiţi în toată Europa.

Ulterior, Ministerul rus de Interne a făcut publică lista băncilor implicate în schema de spălare de bani prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova, cunoscută drept cea mai mare operaţiune de spălare de bani din Europa de Est. Este vorba despre 19 bănci şi organizaţii de creditare, unele din care au rămas deja fără licenţă, iar altele continuă să activeze.

Printre băncile ruseşti implicate, dar care sunt active, se numără Mosoblbank, Baltika, Sovetskii, Morskoi, Tempbank, Strateghia, Okskii, Smart-Bank, Kreditinvest. Au rămas fără licenţă Rosiiskii Kredit, Transportnîi, Zapadnîi, Mast-Bank, Antal, Ruskii Zemelinîi Bank, Taurus, Rubliovskii, Evropeiskii Express, Interkapitalbank.

Precizăm că liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a dezvăluit spălările de miliarde prin justiţia moldovenească încă în 2013.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP