Totul după ce, în cadrul unei şedinţe închise din această dimineaţă, procurorul general a cerut Consiliului Superior al Magistraturii permisiunea pentru demararea urmăririi penale a judecătorilor.

Între timp, CNA a anunţat că au fost reţinuţi încă şase judecători şi doi executori judecătoreşti. Astfel, până la această oră 15 persoane sunt reţinute: judecători, foşti judecători şi executori judecătoreşti.

Deşi PG, CNA şi CSM au dat dovadă de hărnicie în această dimineaţă, aceleaşi instituţii nu au făcut nimic în această direcţie în ultimii ani de zile. Or, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a dezvăluit spălările de miliarde prin justiţia moldovenească încă în 2013. 

În paralel cu preluarea de proprietăţi şi condamnarea penală arbitrară a victimelor atacurilor raider, în circuit au fost puse zeci de ordonanţe judecătoreşti similare, inclusiv false, construite în mod identic pe tranzacţii şi creanţe vădit născocite între firme offshore şi ruseşti implicate şi în atacurile raider, în vederea spălării banilor ruseşti. Potrivit datelor obţinute de la exponenţi ai serviciilor abilitate ale statului, inclusiv specializate cu combaterea acestor crime, aceste ordonanţe judecătoreşti, ilegale şi false, cumulează peste 30 de miliarde de dolari SUA şi poartă pe ele numele mai multor judecători, inclusiv judecătorii raider ce au devalizat şi condamnat la comandă sau au admis cererile lui Plahotniuc de apărare a onoarei şi demnităţii, după ce a fost demascat de victime, inclusiv pe baza deciziilor Curţilor de Justiţie de la Londra şi Edinburgh, ca beneficiar al atacurilor raider.

Încă în vara anului 2013, prin intermediul presei am tras semnale de alarmă că JUSTIŢIA MOLDOVENEASCĂ A DEVENIT UN RECIPIENT DE SPĂLARE A BANILOR MAFIEI NAŢIONALE ŞI INTERNAŢIONALE, solicitând public ministrului justiţiei (în mod formal, în afara controlului PD) să facă o inventariere a dosarelor de prădare a bugetului de stat şi a celor de spălare a banilor mafiei prin justiţia moldovenească, avertizând şi cu privire la pericolul fraudării următoarelor alegeri, inclusiv pe baza acestor bani”, se spune într-un memoriu publicat de Andrei Năstase încă în 2014.

 

-----------------------------------------------------------------------------------

Şapte judecători din mai multe raioane au fost reţinuţi în urma unor percheziţii efectuate în câteva instanţe. Informaţia a fost confirmată pentru Jurnal.md de către ofiţerul Centrului Naţional Anticorupţie, Angela Starinschi.

Potrivit informaţiilor, magistraţii sunt reţinuţi în legătură cu fapte de corupţie.

Percheziţiile au fost efectuate de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA şi au avut loc şi în locuinţele magistraţilor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.