„Astăzi s-au întâmplat nişte lucruri interesante, care certifică faptul că Veaceslav Platon nu se va opri, el va fi cel care va merge până la capăt pentru ca să deconspire implicarea lui Vladimir Plahotniuc în furtul miliardului, în spălarea banilor. Mai exact, ne-a rugat să-l însoţim juridic pentru a întocmi plângeri juridice pentru a trage la răspundere pe Vladimir Plahotniuc în jurisdicţia română şi în Federaţia Rusă, având în vedere că el deţine cetăţeniile acestor două state. Platon a comunicat că va solicita procurorilor români şi ruşi să pornească urmărire penală împotriva lui Plahotniuc”, a declarat avocatul Ana Ursachi.

Potrivit apărătorului, omul de afaceri a prezentat doar schema unei asemenea plângeri, iar ulterior urmează să fie desfăşurat textul plângerii. Tot astăzi, Platon a depus o plângere la Procuratura Generală împotriva şefului Penitenciarului nr.13, Igor Juvală.

„Platon a depus o cerere de tragere la răspundere penală a şefului Penitenciarului nr.13, Igor Juvală, pentru obstrucţionarea accesului nostru în penitenciar şi în mod special pentru invenţiile din cauza căror avocaţilor sunt în grevă”, a explicat Ana Ursachi.

Avocatul a precizat că şedinţele de jucată în acest dosar vor continua doar după ce Curtea Constituţională se va pronunţa pe marginea sesizării depuse de apărătorii omului de afaceri.

„În cazul recuzării domnului Victor Răţoi, nu poate fi reluată până când Curtea Constituţională nu se va pronunţa asupra sesizării depuse. S-au contestat prevederile articolului 34 a Codului de Procedură Penală care prevede imposibilitatea recuzării judecătorului care examinează recuzarea. Cu alte cuvinte, eram lipsiţi de posibilitatea de a înlătura şi cel de al doilea judecător venit să examineze recuzarea împotriva primului magistrat”, a specificat Ana Ursachi.

În acest context, apărătorul a anunţat că vineri, pe 23 septembrie, la ora 11:30, va fi examinată o altă solicitare a părţii apărării.

„Noi urmează să ne întâlnim vineri în Judecătoria Buiucani, la orele 11:30, pentru ca să examinăm o altă cerere depusă de noi, care va conduce la posibilitatea eliberării lui Platon. Această cerere va fi examinată de alt un alt judecător. Nu este un proces legat de judecătorul Răţoi şi îl putem declanşa într-o procedură separată”, a menţionat Ana Ursachi.

Amintim că şedinţa de judecată de astăzi în dosarul lui Veaceslav Platon a fost amânată.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.

Mai jos vă prezentăm plângerea lui Platon împotriva şefului penitenciarului 13: