„Sunt ferm convins: condamnarea penală a domnului Victor Ţopa a fost ilegală. Condamnarea a fost bazată în mod special pe declaraţiile aşa-ziselor victime. Mărturiile acestor victime nu au fost confirmate prin probe. Ştiu totul despre acest caz. Sunt convins că a existat multă presiune politică pe judecătorii acestui caz de la un nivel foarte înalt în Moldova. Domnul Ţopa a fost citat la tribunal într-o instanţă care nu a avut nicio responsabilitate teritorială şi jurisdicţională. Nici domnul Ţopa, nici avocatul său nu au fost prezenţi. Respectiv, clientul meu a fost condamnat în absenţa sa, în absenţa avocatului său şi, mai presus de toate, fără ca dosarul să fie pe masă”, a declarat avocatul german Felix Dorr într-un interviu pentru Jurnal TV.

Întrebat ce s-a întâmplat până la urmă cu acţiunile lui Victor Ţopa şi Viorel Ţopa, avocatul a spus: „Este bine cunoscut că Victor Ţopa şi Viorel Ţopa şi-au pierdut toate acţiunile. Acţiunile au fost transferate către o companie care este conectată cu domnul Plahotniuc. Arată ca un abuz al sistemului judiciar din ţara voastră pentru îmbogăţire privată. Mai târziu, domnii Ţopa au fost condamnaţi folosindu-se această schemă de abuz în justiţie pentru simplul fapt că s-au plâns în mod public pe acţiunile domnului Plahotniuc.”

Avocatul s-a referit şi la informaţiile privind cererile de extrădare a lui Victor Ţopa şi la răspunsul autorităţilor germane la aceste solicitări.

„Nu s-a dat curs cererilor de extrădare. Era clar de la început că verdictul emis în privinţa domnului Ţopa este unul ilegal, influenţat de duşmani personali cu funcţii înalte. Sentinţa a fost calificată de autorităţile germane drept una politică”, a punctat Felix Dorr.

Cât despre informaţiile speculate în presa controlată de Plahotniuc precum că Victor Ţopa a fost dat în urmărire internaţională de Interpol, avocatul a spus:

„Cu siguranţă, domnul Ţopa nu este dat în urmărire internaţională şi nu figurează în nicio listă a Interpolului. Încercările autorităţilor din Moldova de a iniţia o asemenea urmărire sunt calificate ca un abuz din partea sistemului, fiind motivate politic. Nu există niciun document de urmărire internaţională.”

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.