În acest context, Veaceslav Platon spune că unele instituţii ale statului au avut roluri bine stabilite şi au lucrat concentrat. „A existat o interacţiunea armonioasă între Guvern, Banca Naţională, CNA, procurorul general şi Curtea Supremă de Justiţie, care sunt direct subordonate prim-vicepreşedintelui PD, Vladimir Plahotniuc. Era un mozaic, o imagine de ansamblu a elementelor individuale. Dar există dovezi care vor fi prezentate de către avocaţii mei din străinătate un pic mai târziu”, a declarat Platon.

În continuare, omul de afaceri explică şi implicarea celorlalţi actori în jaful secolului.

„În această schemă Ilan Shor a fost calul de povară. El a făcut imediat toată treaba murdară. Acţiunile sale au fost coordonate de Serghei Iaralov. El a mai asigurat şi comunicarea între Shor şi Plahotniuc. El este foarte atent. Nu ştiu cum au fost împărţiţi banii, dar se pare că Shor a primit foarte puţin, deoarece după această operaţiune el a contractat un credit de 12 milioane de dolari de la Victoriabank”, a explicat Veaceslav Platon.

Omul de afaceri mai spune că preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut rolul său în jaful secolului. „Adrian Candu a fost auditor la PriceWaterhouse&Coopers şi coleg cu Dorin Drăguţanu. El l-a adus pe Drăguţanu la Plahotniuc, ca un candidat potrivit pentru funcţia de guvernator al BNM”, a mai declarat Platon.

Mai mult, omul de afaceri dezvăluie şi timpul când a fost pusă baza furtului: „În august 2014, când încă nu existau informaţii despre o anumită criză, nimeni nu pomenea despre jaf, Guvernul îşi asumă responsabilitatea şi schimbă legea potrivit căreia are dreptul de a emite garanţii, ocolind Parlamentul. Pe parcursul celor 23 de ani de independenţă nimeni nu a îndrăznit să facă acest lucru, şi dintr-o dată acest lucru a fost făcut. Operaţiunea a început să fie pusă în aplicare în august”.

„Pe de o parte, Banca Naţională a pus presiuni pe Leancă să ofere garanţii de stat, iar pe de alta, a furnizat valută către cele trei bănci, pentru a putea fi scoasă din ţară. Aceşti băieţi, în frunte cu Plahotniuc, nu au nevoie de lei, ei au nevoie de dolari şi euro. Asta nu se putea face fără controlul asupra Procuraturii Generale şi a Centrului Naţional Anticorupţie, care vedeau în regim online că din ţară sunt scoase sute de milioane de dolari, dar au tăcut”, a adăugat Platon.

Precizăm că Veaceslav Platon a mai dezvăluit că atacurile murdare ale holdingului media al lui Plahotniuc la adresa lui Victor Ţopa şi Viorel Ţopa sunt culmea cinismului în condiţiile în care oligarhul este cel care i-a jefuit de acţiuni, apoi i-a condamnat la închisoare.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.