Într-un apel adresat magistraţilor de la Curtea de Apel, semnatarii menţionează că este cazul ca dosarul să fie examinat în prezenţa presei, procesul judiciar prezentând un interes deosebit pentru întreaga societate.

„Noi cerem ca şedinţele să fie publice, din moment ce, conform declaraţiilor celor două părţi ale procesului, nici acuzatorii, nici învinuitul nu au ce ascunde. Este important ca toată societatea şi mass-media să cunoască care sunt elementele, probele sau pseudo-probele din acest dosar. Pledăm pentru un proces liber, aşa cum trebuie să se procedeze într-o ţară cu adevărat democratică”, se spune în apel,potrivit IPN.

Printre semnatari se numără: Ştefan Petrache, Nicolae Botgros, Vlad Curbet, Arcadie Suceveanu, Sandu Grecu, Antip Ţarălungă, Eugenia David, Mircea Ciobanu, Pavel Parfeni, Natalia Barbu, Vasile Barbu, Valy Boghean, Ion Paladi, Mihai Curagău, Jan Cucuruzac, Andrei Burac, Mihai Damian, Irina Rusu, Ninela Caranfil, Virgiliu Mărgineanu, Lilia Cazacu, Viorel Cornescu, Arcadie Răcilă, Igor Mitreanu, Tudor Carapascal, Vasile Caşu, Serghei Finiti, Aliona Oleinic, Ludmila Gheorghiţă etc.

Precizăm că şedinţa de judecată în care avocaţii contestă sentinţa de condamnare a fostului premier Vladimir Filat va avea loc marţi, 20 septembrie, la Curtea de Apel Chişinău. Demersul va fi examinat de completul format din Nichifor Corochii, Iurie Melinteanu şi Ludmila Ouş, judecători care au intrat anterior în vizorul jurnaliştilor. 

Filat a fost condamnat pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul fraudelor de la Banca de Economii şi a fost condamnat la nouă ani de puşcărie. Fostul premier se declară nevinovat şi spune că este victima unei răfuieli puse la cale de oligarhul Vladimir Plahotniuc, acuzaţii ce nu au fost comentate. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.